Annons
Nyheter

Demokraterna i USA vill införa barnbidrag

USA • Publicerad 8 februari 2021
En sexåring och hans mamma vid en lekplats i Santa Fe i delstaten New Mexico. Demokraterna i USA lägger nu fram ett förslag som är att likna vid barnbidrag.
En sexåring och hans mamma vid en lekplats i Santa Fe i delstaten New Mexico. Demokraterna i USA lägger nu fram ett förslag som är att likna vid barnbidrag.Foto: Cedar Attanasio/AP/TT

Demokraterna i USA:s kongress planerar att lägga fram ett förslag som är att likna vid barnbidrag. Föräldrar som har en årslön på under 75 000 dollar, motsvarande 630 000 kronor, föreslås årligen få 3 600 dollar i bidrag för barn under sex år. För äldre barn skulle summan vara 3 000 dollar årligen.

Formellt beskrivs insatsen som en skattelättnad, men pengarna ska betalas ut månatligen, enligt tidningarna The Washington Post och The New York Times som tagit del av förslaget. Syftet är att minska fattigdom i allmänhet och barnfattigdom i synnerhet.

Annons

Förslaget lär stöta på motstånd från Republikanerna, som traditionellt vill att statsapparaten och dess insatser ska vara liten. Men genom att addera skrivelsen till president Joe Bidens redan föreslagna virushjälppaket har det större chanser att få grönt ljus.

Utbetalningarna ska i första hand ske under året, men vissa demokrater vill att de förlängs och bli permanenta.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons