Annons
Nyheter

Demensvård växande utgiftspost

Antalet dementa svenskar ökar kraftigt, från 150 000 i dag till 215 000 år 2030.
Nyheter • Publicerad 21 september 2010

Det innebär stora påfrestningar för ekonomin, Om tjugo år går mer än två procent av Sveriges BNP till demensvård jämfört med i snitt 1,25 procent i västländerna i dag, enligt en internationell rapport.

Demensforskaren Anders Wimo vid Karolinska Institutet är en av författarna. Han säger till Dagens Nyheter att det är oroande att platserna på demensboenden minskar.

Annons

Den globala kostnaden för demensvård uppgår 2010 till 4 245 miljarder kronor. Kostnaderna kommer att öka avsevärt när antalet drabbade kommer att ha tredubblats 2050.

Rapporten från Alzheimer's Disease International (ADI) visar på omfattningen av problemet. Kostnaden för vården av uppskattningsvis 35,6 miljoner människor med alzheimers och andra demenssjukdomar, är att likställa med världens 18:e största ekonomi och placerar sig mellan Turkiet och Indonesien, uppger Reuters.

Kostnaderna för demensvården i Sverige uppskattas till runt 50 miljarder kronor per år. Det kan jämföras med de 32,5 miljarder det kostar att vårda personer med depression varje år, 21–30 miljarder per år för vård av alkoholmissbrukare och cirka 12,5 miljarder kronor årligen för vård av strokedrabbade.

Mellan 40 och 50 procent av de demenssjuka i Sverige vårdas på någon typ av institution, resten bor hemma.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons