Annons
Nyheter

De kan ta över om Johnson avgår

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson får massiv kritik för fester på 10 Downing Street trots pandemirestriktioner. Finansminister Rishi Sunak och utrikesminister Liz Truss pekas ut som potentiella efterträdare, om "partygate" blir Johnsons fall.
Storbritannien • Publicerad 15 januari 2022
Finansminister Rishi Sunak. Arkivbild.
Finansminister Rishi Sunak. Arkivbild.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT
Utrikesminister Liz Truss. Arkivbild.
Utrikesminister Liz Truss. Arkivbild.Foto: Phil Noble/AP/TT

En stigande politisk stjärna med minoritetsbakgrund och en populär thatcherist ses som de två huvudkandidaterna till premiärministerposten i Storbritannien om Boris Johnson avgår.

– Just nu är det lite svårt att se någon annan i bilden. Men man vet aldrig förstås, det är alltid mycket dramatik när de konservativa väljer partiledare, säger Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola, till TT.

Stigande stjärna

Annons

Finansminister Rishi Sunak, 41 år, ses som favoriten bland de två. Sunak leder över utrikesminister Liz Truss i den senaste mätningen från Sky/Yougov, och spås kunna ge Konservativa partiet ett bättre valresultat än både Truss och Johnson, enligt en mätning från Observer/Opinium, skriver The Guardian.

Både Sunak och Truss är politiker som nyligen kommit in i den allra högsta kretsen. Sunak, som efterträdde Sajid Javid som finansminister, har sedan han tog över posten fått en rejäl skjuts i sin politiska karriär.

– Han har visat sig vara mycket skicklig och har tagit ett stort ansvar under pandemin. Han visade sig ha en ovanligt bra retorisk förmåga och kunde förklara varför statliga satsningar behövdes. Han är uppenbarligen en stjärna på sätt och vis, säger Aylott.

Populär thatcherist

Emot Sunak talar möjligen hans asiatiska familjebakgrund.

– En fråga är om landet och kanske mer partiet är redo för en ledare från en etnisk minoritet. Det är möjligt, men det är ett osäkerhetsmoment, konstaterar Aylott.

Liz Truss, 46 år, har sagt sig stå "100 procent bakom premiärministern" i partygate-krisen. Hon har inget emot att jämföras med Margaret Thatcher, är populär och har befunnit sig i partiets högsta krets längre än Rishi Sunak.

– Båda två är ambitiösa politiker. Sunak har en mer intellektuell framtoning medan Truss går hem hos gräsrötterna, säger Nicholas Aylott.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons