Annons
Nyheter

De flesta offren i Kongsberg dödades hemma

De flesta av de fem personer som mördades i norska Kongsberg förra veckan dödades i sina hem, meddelar polisen.
Den misstänkte gärningsmannen har förhörts igen.
Norge • Publicerad 21 oktober 2021
Polisinspektör Per Thomas Omholt vid torsdagens presskonferens om morden i Kongsberg.
Polisinspektör Per Thomas Omholt vid torsdagens presskonferens om morden i Kongsberg.Foto: Beate Oma Dahle/NTB/TT

Ett nytt förhör har hållits med den misstänkte 37-åringen, säger polisen vid en presskonferens på torsdagen, rapporterar nyhetsbyrån NTB.

– Espen Andersen Bråthen är nu medicinskt möjlig att förhöra och har förhörts på nytt, säger polisinspektör Per Thomas Omholt.

Annons

– Vi har genomfört ett kort förhör i dag, men vi vill inte slita ut honom och hoppas kunna fortsätta i morgon. Det blir flera korta förhör framöver om det går som vi hoppas.

Söker vittne

Polisen vill komma i kontakt med ett vittne som befann sig utanför livsmedelsaffären i Kongsberg där dådet inträffade. Andersen Bråthen ska ha skjutit mot den aktuella mannen.

Den senaste veckan har polisen arbetat intensivt med att få en klar bild av händelseutvecklingen på onsdagskvällen förra veckan.

– Vi har väldigt god överblick över händelseförloppet på Coop, och det beror på att det finns ganska många videokameror inne och precis utanför, säger Per Thomas Omholt, enligt VG.

Han säger att hypotesen om att den misstänkte hade ett terrormotiv har försvagats under utredningen.

200 förhörda

Polisen har säkrat spår och samlat in material från övervakningsvideor. 200 personer har förhörts, 90 av dem som vittnen. Elva av dem räknas som brottsoffer, rapporterar NRK.

Den misstänkte har testats för att ta reda på om han var påverkad vid dådet, men polisen vill inte gå ut med vad proverna har visat.

– Vi vill inte att vittnen eller andra som ska ha varit i kontakt med den misstänkte ska påverkas av detta, säger Per Thomas Omholt, som uppger att Andersen Bråthen samarbetar med polisen.

Fyra kvinnor och en man mördades i Kongsberg. Minst tre personer skadades.

Förra veckan fattades beslut om att den misstänkte ska genomgå en fullständig rättspsykiatrisk undersökning.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons