Annons
Nyheter

De fick mest genomslag på Instagram

Lite kungligt, lite Greta Thunberg och lite fotboll. Det är några saker som fått stort genomslag på Instagram under 2022.
Sociala medier • Publicerad 15 december 2022
Svenska damlandslaget inför en landskamp mot Frankrike hösten 2022. Här med en hälsning till kvinnorna i Iran med anledning av protestvågen i landet.
Svenska damlandslaget inför en landskamp mot Frankrike hösten 2022. Här med en hälsning till kvinnorna i Iran med anledning av protestvågen i landet.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Flest reaktioner har dock en bild på artisten Axel Schylström med sin då relativt nyfödda dotter fått – över 1,2 miljoner gillamarkeringar, något som är ganska ovanligt enligt Medieakademien som gjort sammanställningen.

"För några år sedan kunde det hända ofta att Instagrams algoritmer och "utforska"-funktion kunde göra enskilda bilder virala av oklara skäl, men sedan några år har det inte hänt. Tills nu. Nu är det vanligt att videor får stor global spridning, men inte lika vanligt att enskilda bilder får det, vilket blir tydligt om man jämför med övriga bilder i topplistan", säger Emanuel Karlsten, ordförande i akademien, i ett pressmeddelande.

Annons

På topplistan finns även en bild från de svenska fotbollsdamerna där de inför en match mot Frankrike visade sitt stöd för flickors och kvinnors rättigheter i Iran med anledning av protesterna i landet. På lagbilden inför matchen höll de svenska spelarna upp en tröja med texten "We are playing for our girls in Iran" (Vi spelar för våra tjejer i Iran).

Även en bild som Greta Thunberg lade ut på valdagen i september fick många reaktioner. Det fick även inlägget från Björn Natthiko Lindeblad, den tidigare buddhistmunken och föreläsaren som i början på 2022 valde att avsluta sitt liv efter att i flera år levt med den obotliga sjukdomen ALS.

Kungahuset letar sig också in på tio-i-topp efter att kronprinsparet valde att gå ut och dementera rykten på sociala medier om att de var på väg att skilja sig.

Fakta: Instagramposter med flest reaktioner

Medieakademien har sammanställt de inlägg på Instagram som väckt flest reaktioner (gillamarkeringar och kommentarer).

I sammanställningen ingår inlägg som är skrivna av svenskar på svenska med minst tre ord i bildtexten.

1) @AxelSchylstrom – 1 267 738 reaktioner

2) @edvinrydings – 526 750 reaktioner

3) @edvinrydings – 473 596 reaktioner

4) @swewmt – 229 290 reaktioner

5) @therese – 194 229 reaktioner

6) @sverigesroligastebarn – 179 934 reaktioner

7) @patrickekwall – 178 836 reaktioner

8) @natthiko – 162 176 reaktioner

9) @gretathunberg – 142 966 reaktioner

10) @kungahuset – 134 984 reaktioner

Källa: Medieakademien

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons