Annons
Nyheter

De avgör Trumps öde i riksrätten

Ett direktsänt domstolsdrama på högsta nivå pågår i USA, där ex-president Donald Trump står inför riksrätt anklagad för anstiftan till uppror.
Här är huvudaktörerna att hålla ögonen på i rättssalen.
USA • Publicerad 13 februari 2021
Expresident Donald Trumps försvarsadvokat David Schoen pläderar i senaten.
Expresident Donald Trumps försvarsadvokat David Schoen pläderar i senaten.Foto: Senaten/AP/TT
Advokat Michael van der Veen är med och försvarar expresident Donald Trump i riksrätten.
Advokat Michael van der Veen är med och försvarar expresident Donald Trump i riksrätten.Foto: Brandon Bell
Vermontsenatorn Patrick Leahy agerar som rättens ordförande under riksrättsprocessen mot expresident Donald Trump.
Vermontsenatorn Patrick Leahy agerar som rättens ordförande under riksrättsprocessen mot expresident Donald Trump.Foto: Joshua Roberts/AP/TT
Representanthusets demokratiska åklagarteam på väg in i senaten. Näst längst fram går processledare Jamie Raskin, som till vardags representerar Maryland i representanthuset.
Representanthusets demokratiska åklagarteam på väg in i senaten. Näst längst fram går processledare Jamie Raskin, som till vardags representerar Maryland i representanthuset.Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT
Den demokratiske processledaren Jamie Raskin pläderar under riksrättsprocessen mot expresident Donald Trump.
Den demokratiske processledaren Jamie Raskin pläderar under riksrättsprocessen mot expresident Donald Trump.Foto: Senaten/AP/TT
USA:s förre president Donald Trump, som nu står inför riksrätt.
USA:s förre president Donald Trump, som nu står inför riksrätt.Foto: Carolyn Kaster/AP/TT
Expresident Donald Trumps försvarsadvokat Bruce Castor pläderar i senaten.
Expresident Donald Trumps försvarsadvokat Bruce Castor pläderar i senaten.Foto: Senaten/AP/TT

Åklagarsidan

Processledare Jamie Raskin:Innan han blev politiker på heltid undervisade Marylanddemokraten Raskin i konstitutionell rätt. En tidigare student har beskrivit honom som "extremt rolig och en sann mästare i grundlagsrätt", noterar magasinet Washingtonian.

Annons

Nu är 58-åringen professor emeritus, men hans juridiska kunskaper kommer väl till pass när han ska försöka övertyga senaten om att Trump har gjort sig skyldig till uppvigling.

Raskin valdes in i representanthuset 2016 och var innan dess lokalpolitiskt aktiv i Maryland. Han har fått beröm för den starka plädering han höll på riksrättens första dag då han bland annat argumenterade för att Trump ensam bär ansvar för våldsamheterna vid Kapitolium samt att det vore farligt att inte hålla honom ansvarig, då det resulterar i ett prejudikat som innebär straffrihet för brott som begås av en president under dennes sista veckor.

Men Raskin blev också personlig när han berättade om rädslan under stormningen av kongressbyggnaden, dit han tagit sin familj som dagen innan begravt paret Raskins nyligen avlidne son.

De åtta "medåklagarna": Representanthusets talman Nancy Pelosi har utsett åtta demokratiska ledamöter som "medåklagare" till Raskin. Dessa turas om att tala och lägga fram sin bevisföring i senaten.

De är den tidigare medborgarrättsadvokaten Diana DeGette från Colorado, den före detta försvarsadvokaten och borgmästaren David Cicilline från Rhode Island, tvistemålsjuristen Joaquin Castro från Texas, den förra åklagaren Eric Swalwell från Kalifornien, Ted Lieu – som varit åklagare inom försvaret och som också kommer från Kalifornien, den tidigare biträdande distriktsåklagaren Stacey Plaskett från Jungfruöarna, advokaten Madeleine Dean från Pennsylvania samt den tidigare tvistemålsjuristen Joe Neguse från Colorado.

Trumps försvar

Försvarsadvokat Bruce Castor:Castor, som tidigare har varit distriktsåklagare i Pennsylvania, har kritiserats för sitt osammanhängande inledningsanförande vid riksrättens start. Enligt medieuppgifter var Trump rasande över framträdandet – och över att hans advokat berömde åklagarsidan.

Castor skapade rubriker 2005, när han avstod från att åtala skådespelaren Bill Cosby för sexuella övergrepp – något Cosby senare fälldes och dömdes till fängelse för.

Försvarsadvokat David Schoen:Brottmåls- och medborgarrättsadvokaten Schoen är verksam i Alabama, New York och Washington DC. Han har bland annat försvarat Trumps tidigare rådgivare Roger Stone, som dömdes för att ha förhindrat rättvisans gång och påverkat vittnen i samband med den så kallade Rysslandsutredningen (men som nyligen benådades av Trump).

Schoen ska också ha tackat ja till att företräda affärsmannen och den tidigare dömde sexbrottslingen Jeffrey Epstein kort innan denne avled.

Annons

Det är bara knappt två veckor sedan Trump omgrupperade sitt försvar och anlitade Castor och Schoen. Detta sedan hans förra juridiska team lämnat skutan med hänvisning till att presidenten beordrat dem att fokusera på hans påståenden om valfusk, en taktik de inte ville anamma.

De senaste dagarna har ytterligare en försvarsadvokat anslutit; Michael van der Veen från Philadelphia. Han är specialiserad på brottmålsförsvar och personskador och har tidigare arbetat med Bruce Castor, rapporterar tidningen USA Today.

Rättens ordförande

Senatens ålderman Patrick Leahy:Hade Trump fortfarande varit president hade Högsta domstolens chefsdomare John Roberts styrt och ställt i rättssalen, det vill säga senaten. Nu vilar uppdraget i stället på den 80-årige Vermontsenatorn Patrick Leahy. Som senatens längst sittande demokrat har Leahy titeln president pro tempore, vilket innebär att han är den 50-50-delade kammarens ordförande när vicepresident Kamala Harris inte är där.

Leahy är därmed såväl ordförande som domare och vittne i riksrättsprocessen, vilket Republikanerna har kritiserat. Han valdes in i senaten 1974 och är bland annat vice ordförande i det mäktiga anslagsutskottet.

Fakta: Riksrätt i USA

Riksrättsförfarandet finns beskrivet i USA:s grundlag som trädde i kraft 1789. I den första artikelns andra sektion står att "representanthuset ensamt har makt att ställa (någon) inför riksrätt". I den tredje sektionen slås fast att enbart senaten har rätt att pröva sådana fall.

Vid sidan av presidenten kan högt uppsatta federala tjänstemän och domare ställas inför riksrätt. När det gäller presidenten kan denne avsättas av kongressen om han eller hon döms för "förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser".

Formella riksrättsanklagelser läggs fram av representanthuset. För att kunna göra det krävs enkel majoritet i kammaren. För att döma och avsätta presidenten krävs sedan att två tredjedelar av senaten, överhuset, röstar för.

Ingen amerikansk president har blivit avsatt på det här sättet. Donald Trump (2019–20), Bill Clinton (1998) och Andrew Johnson (1868) blev formellt anklagade av representanthuset, men friades av senaten. I Richard Nixons fall 1974, efter Watergateskandalen, hade riksrättsprocessen inletts men han avgick innan anklagelsepunkterna hann röstas igenom.

Källor: USA:s grundlag, The New York Times, Findlaw.com

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons