Annons
Nyheter

Datavirus mot Irans kärnprogram

Ett datavirus har drabbat flera persondatorer på Irans första kärnenergianläggning i Bushehr.
Nyheter • Publicerad 27 september 2010

Masken "stuxnet" har dock inte drabbat det centrala datasystemet i anläggningen, som tas i drift om ett par veckor, enligt statliga Irna.

Stuxnet är kapabel att slå ut stora industriella datasystem och den är riktad mot system som tillverkats av tyska Siemens – som står för datorerna i den kontroversiella anläggningen i Iran.

Annons

Stuxnet-masken som attackerar industriella datorer är extremt komplex och många experter tror nu att den är skapad av en stat. Den tyske datasäkerhetsexperten Ralph Langner som studerat Stuxnet nära anger ett antal skäl till varför han tror att källan finns hos något lands myndigheter.

"Det här är ingen hackare som sitter i sina föräldrars källare. Enligt min mening pekar resurserna som krävs för att genomföra attacken mot en stat", skriver han på Langner Communications hemsida.

Stuxnet är enormt avancerad. Den använder sig av okända säkerhetshål i operativsystemet Windows och kräver en gedigen kunskap om industriella datasystem i allmänhet och de Siemens-system som masken angriper i synnerhet.

Dessutom behöver skaparna väldiga ekonomiska muskler och insider-information. Slutligen kan de ansvariga troligtvis spåras, något som enligt Langner tyder på att de inte oroar sig för fängelsestraff.

"Hackarna måste känna till det. Min slutsats är att de inte bryr sig", skriver han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons