Annons
Nyheter

Därför väntas det bli dyrare att tanka

Högre oljepris och svagare krona har gett konsekvenser för den som ska tanka bilen.
Priset på bensin och diesel har stigit och väntas öka ännu mer framöver.
– Totalt ser vi en dryg krona upp på drivmedelspriserna resten av året, säger Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken.
Ekonomi • Publicerad 4 april 2024
Det blir allt dyrare att tanka. Arkivbild.
Det blir allt dyrare att tanka. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Drivmedelspriserna stiger på bred front. Priset på 95-oktanig bensin höjdes på torsdagen med 10 öre, vilket betyder ett literpris på 19,59 kronor hos ledande drivmedelskedjor.

Allra dyrast blir det dock för dem som kör dieselbil. En liter diesel kostar nu 19,44 kronor efter att priset höjts med 20 öre.

Annons

Bakgrunden till de stigande priserna är den försvagade svenska kronan, samt att oljepriset på världsmarknaden har stigit. Nu kostar brentoljan 89 dollar per fat, vilket är den högsta nivån sedan oktober förra året.

Attacker mot rysk olja

Enligt Christian Kopfer finns det flera anledningar till att oljepriset stiger, men en av de främsta orsakerna är Ukrainas attacker mot ryska oljeraffinaderier de senaste veckorna.

– Det verkar som att det har slagit ut drygt tio procent av den ryska raffinaderikapaciteten. Och Ryssland är en av världens tre största producenter av olja, så det slår på världsmarknaden, säger Christian Kopfer.

– Det kommer ju ta ett antal månader innan Ryssland har lyckats reparera den produktionen.

En annan viktig faktor är de geopolitiska spänningarna i Mellanöstern, men också att oljan nu behöver transporteras längre sträckor. Även efterfrågan på olja har ökat, bland annat i USA och Kina.

Fler prisökningar

Och priset på olja väntas stiga under året, vilket kommer höja drivmedelspriserna, säger Christian Kopfer.

– Under 2024 tror vi råoljepriset kommer närma sig 100 dollar. Så totalt ser vi en dryg krona upp på drivmedelspriserna resten av året. Både på bensin och diesel.

Enligt Christian Kopfer kommer konsumtionen av olja bli rekordhög i år, det menar han är den främsta orsaken till att priserna kommer fortsätta att stiga framöver.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons