Annons
Nyheter

Danskar öppna för fler ukrainska flyktingar

Danmark • Publicerad 3 december 2022
Nära åtta miljoner ukrainska flyktingar har registrerats i Europa, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Arkivbild.
Nära åtta miljoner ukrainska flyktingar har registrerats i Europa, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Arkivbild.Foto: Ola Torkelsson/TT

En stor majoritet av danskarna skulle vilja ta emot fler flyktingar från Ukraina, enligt en undersökning från opinionsinstitutet Voxmeter.

78,5 procent av de tillfrågade personer svarade ja på frågan om Danmark bör fortsätta att ge ukrainska flyktingar tillfälliga uppehållstillstånd om de uppfyller kriterierna. Kriterierna är att ukrainare som har varit internflyktingar eller lämnat Ukraina efter den 24 februari kan få uppehållstillstånd i Danmark i två år.

Annons

Därefter är det möjligt att få det tillfälliga uppehållstillståndet förlängt med ett år. På frågan om lagen bör ändras så att ukrainarna kan få sitt uppehållstillstånd förlängt ytterligare svarar 53,8 procent ja, och 24,4 procent nej.

Undersökningen genomfördes bland 1 060 representativt utvalda personer, där samtliga var över 18 år.

I dagsläget har Danmark beviljat tillfälliga uppehållstillstånd till cirka 31 000 ukrainska medborgare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons