Annons
Nyheter

Danska siffror: Omikron hälften så farligt

Omikron är mindre elak än delta – den nya virusvarianten leder till en halverad risk för att hamna på sjukhus, enligt den danska smittskyddsmyndigheten.
Samtidigt är omikron mer smittsam, vilket gör att trycket på sjukvården blir fortsatt högt.
Coronaviruset • Publicerad 3 januari 2022
Risken för att bli inlagd på sjukhus om man smittats med omikron är halverad jämfört med deltavarianten, enligt den danska smittskyddsmyndigheten. Arkivbild.
Risken för att bli inlagd på sjukhus om man smittats med omikron är halverad jämfört med deltavarianten, enligt den danska smittskyddsmyndigheten. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Omikronvarianten kommer fortsatt att sätta press på sjukvården, men allt tyder på att den är mildare än deltavarianten, uppger Tyra Grove Krause, chefsepidemiolog på Statens Serum Institut (SSI), för danska TV2.

– Risken för att hamna på sjukhus är hälften så stor som för delta, säger Tyra Grove Krause.

Snällare i framtiden?

Annons

Farshid Jalalvand, forskare i klinisk mikrobiologi vid Lunds universitet, är inte förvånad över att omikronvarianten ser ut att ge en halverad risk för sjukhusinläggning.

– Vi har haft indikationer på detta i flera veckor nu. Det finns data från Skottland, England, Danmark och Sydafrika som alla har pekat i den här riktningen, säger Farshid Jalalvand till TT.

Han får medhåll av Fredrik Elgh, överläkare och professor i virologi vid Umeå universitet.

– Det låter logiskt utifrån vad man kan förvänta sig över tid, att nya mutanter av viruset borde vara snällare, säger Fredrik Elgh.

Det är en del av evolutionen att ett virus muterar för att överleva, men det finns inget egenvärde för ett virus att bli mer elakt. Det ena förändringen blir på bekostnad av den andra, säger virologiprofessorn.

– Då är smittsamhet en mycket viktigare egenskap än att göra människor svårare sjuka. Vi har inga hårda data, men det vi möjligen kan se är att de här virusen kommer bli snällare i framtiden, säger Fredrik Elgh.

Mer smittsam

Omikron är dock mer smittsam jämfört med deltavarianten och det innebär att trycket på sjukvården är fortsatt högt. I Sverige får i dagsläget runt 120 personer som är smittade med covid-19 intensivvård. Utöver på iva vårdades på måndagen runt 620 covidsjuka i slutenvården, enligt statistik från intensivvårdsregistret.

– Om den sprids jättefort så blir det en svår belastning på sjukvården. Det kommer att bli väldigt besvärligt den närmaste tiden. Därför är det så viktigt att alla solidariskt ställer upp nu. Att man går och vaccinerar sig om man inte har gjort det och att så många som möjligt kan få den tredje sprutan, säger Fredrik Elgh.

– Man ser att folk som är ovaccinerade smittar 40 procent fler personer än de som har fått två doser och ovaccinerade smittar dubbelt så många jämfört med de som har fått tre doser, säger Farshid Jalalvand.

I Danmark var på måndagen 770 patienter smittade med covid-19 inskrivna på danska sjukhus. Av dessa fick 73 personer intensivvård.

Vägen ut ur pandemin?

Annons

Chefsepidemiologen Tyra Grove Krause tror att omikron kommer att nå en topp i slutet av januari och smittotrycket kommer att falla under februari. Hon tror även att den snällare virusvarianten kan vara en väg ut ur pandemin och det är något man kan hoppas på, säger Fredrik Elgh.

– Om vi fortsätter att vaccinera oss nu och att fler får en naturlig immunitet har jag svårt att se att det skulle dra iväg igen nästa vintersäsong. Det kan bli så att det blir en besvärlig topp nu och att den klingar av på vårvintern eller under våren, säger han.

Farshid Jalalvand tror att det kan bli som Elgh säger, men vill samtidigt inte gå händelserna i förväg.

– Det här viruset förvånar och överraskar oss hela tiden, säger han och fortsätter:

– Om omikronspridningen fortsätter med den här våldsamma takten som den har gjort kommer det att bidra till att folk bygger upp en naturlig immunitet mot infektionen. Det kan lätta efter det. Men de här månaderna kan bli svåra om smittspridningen blir väldigt våldsam och med ett högt tryck på sjukvården.

Fakta: Trycket på sjukvården

Under måndagen fick runt 120 personer smittade med covid-19 intensivvård på svenska sjukhus och runt 620 covidsjuka var inlagda på slutenvård.

För ett år sedan – under den andra större coronavågen – låg runt 390 patienter på iva och drygt 2 600 fick slutenvård.

Sett till intensivvård var sjukvården som mest belastat under den första coronavågen våren 2020. I slutet av april det året var den högsta iva-noteringen knappt 560 inlagda. Högsta noteringen för slutenvård var då runt 1 780 inlagda.

Under den tredje större coronavågen – våren 2021 – var som mest 417 patienter inlagda på en intensivvårdplats och drygt 1 800 personer fick slutenvård.

Källa: SVT:s sammanställning av statistik från Svenska Intensivvårdsregistret

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons