Annons

Danska hemvärnet övar för rysk invasion

Danmark • Publicerad 4 mars 2023
Det bornholmska hemvärnet deltog förra året i den dansk/amerikanska övningen Defender Europe 22. Arkivbild.
Det bornholmska hemvärnet deltog förra året i den dansk/amerikanska övningen Defender Europe 22. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Bornholm är Danmarks östligaste punkt. Därför har hemvärnet där alltid haft ett öga mot Ryssland och efter invasionen av Ukraina har uppgiften vuxit. I helgen övar det bornholmska hemvärnet för rysk invasion.

Under 48 timmar ska de bornholmska frivilligsoldaterna öva på att försvara den danska ön, rapporterar DR.

Annons

Övningen markerar ett skifte för Bornholms hemvärn, säger chefen Ulrik Skytte. Efter Rysslands invasion av Ukraina har uppgifterna vuxit sig större än bevakning av vital infrastruktur.

– Vi ser en hotbild där Ryssland är mycket mer aggressivt. Vi ska kunna slåss, vi ska kunna lägga oss i bakhåll, angripa objekt som till exempel drönare.

I övningen deltar även svenska hemvärnssoldater. I och med ett eventuellt svenskt Natointräde räknar det bornholmska hemvärnet med ett utökat samarbete i framtiden.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons