Annons
Nyheter

Dansk soldat avslöjade tortyrbilder

En soldat har berättat om bilder av tortyr som kan förknippas med danska militärer i Afghanistan.
Nyheter • Publicerad 15 september 2010

Han fruktar för sitt liv och har bilderna på CD "som sin livförsäkring", har han sagt till Danmarks justitiekansler.

Soldatens uppgifter granskas nu av danska militärens jurister, bekräftar juristen Lone Damgaard för tidningen Politiken.

Annons

Folketingets utrikesutskott har fått rapport om bilderna som ska visa misshandel av fångar i Afghanistan.

Försvarsminister Gitte Lillelund-Bech har liknat bilderna vid dem från Abu Ghurayb-fängelset i Irak, visar ett hemligt dokument som tidningen kommit över. Abu Ghraib-bilderna ledde till åtal och avskedande av amerikanska soldater.

Lillelund-Bech har fått uppgifterna om bilderna av justitiekanslern, som försvarar regeringen i ett mål om fångmisshandel 2002.

Utrikesutskottets politiker vill ha svar på en mängd frågor: Hur länge har militärledningen känt till bilderna? Finns danska soldater på dem, när är de tagna och av vem?

Danska Röda korset anser att regeringen bör offentliggöra allt i ärendet.

Fångar som danskar överlämnat till USA har berättat om misshandel i det amerikanska fängelset Camp Kandahar. En av dem kräver Danmarks försvarsdepartement på skadestånd.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons