Annons
Nyheter

Dansk skolstart i munskydd: "En liten trygghet"

Munskydd har blivit storsäljare i Danmark efter myndigheternas kovändning i munskyddsfrågan.
Första dagen efter sommarlovet möts gymnasieeleverna i Roskilde av ett nytt krav: Obligatoriskt munskydd i korridorerna.
Danmark • Publicerad 13 augusti 2020
Marie Moos väntar på Köpenhamnståget på Roskilde station. I väskan har hon med sig ett nyinköpt munskydd.
Marie Moos väntar på Köpenhamnståget på Roskilde station. I väskan har hon med sig ett nyinköpt munskydd.Foto: Cecilia Klintö/TT
Busschauffören Giovanni Di Pilla i Roskilde bär munskydd för att föregå med gott exempel inför resenärerna.
Busschauffören Giovanni Di Pilla i Roskilde bär munskydd för att föregå med gott exempel inför resenärerna.Foto: Cecilia Klintö/TT
Väninnorna Rola Ellaham (t v) och Mona Hossin (t h) på Stændertorvet i Roskilde.
Väninnorna Rola Ellaham (t v) och Mona Hossin (t h) på Stændertorvet i Roskilde.Foto: Cecilia Klintö/TT
Väninnorna Rola Ellaham (t v) och Mona Hossin (t h) på Stændertorvet i Roskilde.
Väninnorna Rola Ellaham (t v) och Mona Hossin (t h) på Stændertorvet i Roskilde.Foto: Cecilia Klintö/TT
Elever och personal på Roskilde katedralskole ska från och med skolstarten bära munskydd när de rör sig i skolans korridorer.
Elever och personal på Roskilde katedralskole ska från och med skolstarten bära munskydd när de rör sig i skolans korridorer.Foto: Mads Claus Rasmussen
Karoline Birch, Elias Holm Jørgensen och Freja Egegaard Olsen på Roskilde katedralskole har fått munskydd av skolan första dagen efter sommarlovet.
Karoline Birch, Elias Holm Jørgensen och Freja Egegaard Olsen på Roskilde katedralskole har fått munskydd av skolan första dagen efter sommarlovet.Foto: Cecilia Klintö/TT
Karoline Birch, Freja Egegaard Olsen och Elias Holm Jørgensen på väg in på skolan efter rasten – då åker munskydden på.
Karoline Birch, Freja Egegaard Olsen och Elias Holm Jørgensen på väg in på skolan efter rasten – då åker munskydden på.Foto: Cecilia Klintö/TT
Lucas Lyberg, Jonathan Szmydynski och Mustafa Tujar utanför Roskilde katedralskole.
Lucas Lyberg, Jonathan Szmydynski och Mustafa Tujar utanför Roskilde katedralskole.Foto: Cecilia Klintö/TT

Men samtidigt tycker hon att det är en bra idé, för på Roskilde katedralskole går mer än tusen elever.

– Jag tror att vi är först ut, sedan kommer andra skolor att följa efter, säger Karoline Birch.

Annons

Utanför skolans entréer står handsprit på små bord och nu i början av terminen delas gratis engångsmunskydd ut, sedan får alla skaffa egna. De ska sitta på när eleverna rör sig inomhus mellan klassrummen, för korridorträngseln på skolan kan bli lika stor som i kollektivtrafiken under rusningstid – och där rekommenderar ju danska myndigheter numera munskydd, resonerar rektor Claus Niller Nielsen.

"De senaste dagarnas utveckling har visat att covid-19 är ett lika allvarligt hot som före sommarlovet", står det i rektorns brev till eleverna inför terminsstarten.

Ena gummibandet i Lucas Lybergs munskydd har redan gått av, så han håller det i handen.

– De är inte lätta att ha på, det är rätt obehagligt. Men det känns lite säkrare när alla har det. Det känns som att det minskar risken, det är en liten trygghet, säger han.

Smittkurvor går upp

Länge såg covidsituationen ut att gå åt rätt håll i Danmark efter vårens stora nedstängning av samhället. Men sedan i början av juli pekar smittkurvorna uppåt igen och det gradvisa lättandet av restriktionerna har bromsats.

Danska myndigheter hade tidigare samma inställning till bred användning av munskydd som de svenska, men den 31 juli kom vändningen: Ett munskydd i väskan rekommenderas för den som vill åka kollektivt och det bör tas på om trängsel uppstår, är det nya budskapet.

Hur och när munskydd ska användas lärs ut av Danmarks motsvarighet till Anders Tegnell, Sundhedsstyrelsens direktör Søren Brostrøm, i små filmer på myndighetens hemsida.

I större delen av Danmark är det ännu så länge bara en rekommendation, men i Århus och fem andra kommuner på Jylland är det ett krav, för där har smittökningen varit störst. I en av dessa kommuner, Silkeborg, är det dessutom munskyddskrav på köpcenter och stormarknader.

Systern avled

När Marie Moos står på Roskildes centralstation och väntar på Köpenhamnståget ligger munskyddet i väskan.

– Det här är första gången på länge som jag åker tåg, så jag vet inte hur trångt det blir.

Annons

Hon fick munskyddet av en väninna, för de kan vara svåra och dyra att få tag i, berättar hon. För fyra veckor sedan avled hennes astmasjuka storasyster i covid-19, så därför är hon försiktigare än de flesta.

Hittills har hon haft stort förtroende för danska politikers och myndigheters hantering av pandemin, men hon känner sig inte alls lugn inför hösten.

– De öppnar för snabbt och danskarna är för dåliga på att hålla avstånd, säger Moos.

Varnande finger

De senaste veckornas uppgång av konstaterade fall har fått smittskyddsinstitutet Statens seruminstitut att höja ett varnande finger inför de politiska förhandlingarna om lättade restriktioner. Myndigheten avråder till exempel från att låta nattklubbar öppna igen.

"Även om det är geografiska anhopningar, så är smittan nu utbredd i större delen av landet", skriver Statens seruminstitut i en riskutvärdering som danska TV2 tagit del av.

Å andra sidan ökar inte sjukhusinläggningarna, trots stigande smittal. Under onsdagen vårdades totalt 16 covidsjuka på landets sjukhus, varav en på intensivvårdsavdelning. För första gången sedan i mars vårdas ingen covidsjuk i respirator.

Det kan vara så att testningen nu är mer effektiv och proaktiv i Danmark, och då fångar man upp fler unga som är utanför riskgruppen, kommenterar Århusprofessorn Søren Riis Paludan för nyhetsbyrån Ritzau.

– De blir ju smittade, men blir inte särskilt sjuka eller i behov av inläggning. Så det kan kanske förklara varför vi har uppåtgående smittal, men inte uppåtgående inläggningstal, säger han.

"Blir inte bra"

Rola Ellaham har stämt träff med sin väninna Mona Hossin i folkmyllret på Stændertorvet i Roskilde. Efter en vår och försommar i isolering hemma älskar hon att gå ut och ta en kaffe i solen, men både hennes man och hennes ena dotter tillhör riskgrupperna, så hon är mycket försiktig.

Hon vet inte vad hon ska tro om utvecklingen framöver.

Annons

– Jag vill inte att det ska öppnas mer nu, det blir inte bra.

Mona Hossin tycker att Danmark har haft en bra strategi hittills.

– De har gjort det bra – inte för mycket nedstängning, men inte heller för mycket öppet, säger hon.

Fakta: "Corona-hotspots" och munskydd

Efter en period av ökande smittspridning har danska myndigheter ett nytt inslag i coronastrategin, att utse så kallade "corona-hotspots".

Det är kommuner med fler än 20 nyregistrerade smittfall per 100 000 invånare de senaste sju dagarna. Dessa kommuner är i särskilt myndighetsfokus och här kan vid behov speciella åtgärder införas, exempelvis krav på användning av munskydd i kollektivtrafiken.

I nuläget gäller detta Århus, Ringsted, Silkeborg, Glostrup, Nyborg, Sorø och Solrød.

Roskilde och Randers lyfts samtidigt fram som två kommuner med stigande smittspridning, men där han inga åtgärder vidtagits.

Sedan den 31 juli rekommenderar danska myndigheter användning av munskydd i kollektivtrafiken i hela Danmark under rusningstid, men det är inte ett krav.

Två gymnasieskolor har infört krav på munskydd, dels i Roskilde, dels i Nyborg.

Krav på munskydd har också införts på Københavns Professionshøjskole med 20 000 studenter. Det gäller i de situationer då inte avstånd på minst en meter kan hållas.

Källor: Ritzau och TV2

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons