Annons
Nyheter

Dansk försvarsminister medger misstag

Danmarks försvarsminister Jakob Ellemann-Jensen ber om ursäkt för att ha vilselett folketinget om ett omstritt vapenköp.
Danmark • Publicerad 8 augusti 2023
Danmarks försvarsminister Jakob Ellemann-Jensen vid tisdagens pressträff.
Danmarks försvarsminister Jakob Ellemann-Jensen vid tisdagens pressträff.Foto: Emil Nicolai Helms/Scanpix Denmark/AP/TT

Det hela handlar om köp av 19 artillerikanoner från den israeliska vapentillverkaren Elbit Systems. Finansutskottet i folketinget fick i januari mycket kort tid på sig att ta ställning till köpet och efteråt har det visat sig att de folkvalda inte fick all information på bordet.

– Jag måste tyvärr konstatera att folketinget har fått felaktiga uppgifter. Det har jag i dag beklagat, säger Ellemann-Jensen på en pressträff i försvarsdepartementet.

Annons

Bland annat har senare utredningar visat att det inte rådde någon brådska eftersom det israeliska bolaget satt svarstid fram till 30 juni. Finansutskottet fick inte heller veta att det danska försvaret inte kontaktat andra möjliga leverantörer innan de slöt avtalet med Elbit Systems om en order värd 1,7 miljarder danska kronor.

Elleman-Jensen, från partiet Venstre, sjukskrev sig för stress i februari men var tillbaka på jobbet den 31 juli.

Han vill nu se en opartisk granskning av affären, säger han.

– Det har på det hela varit en process värd kritik. Det har begåtts fel och jag har därför understrukit att det måste vidtas konkreta åtgärder så det inte upprepas, säger försvarsministern.

Från oppositionen kommer kritik efter redogörelsen. Lisbeth Bech-Nielsen, finanspolitik talesperson för Socialistisk folkeparti (SF), säger att redogörelsen pekar på allvarlig röta i försvarsdepartementet.

– Vi får veta att den ena handen inte vet vad den andra har gjort, säger hon.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons