Annons
Nyheter

Dansk bombman sägs vara tjetjen

En belgisk boxningstränare har känt igen den mystiske bombmannen i Köpenhamn.
Nyheter • Publicerad 15 september 2010
Foto: SCANPIX

Han är en 24-årig tjetjen bosatt i den belgiska staden Liège, skriver tidningen B.T. som överlämnat namn och persondetaljer till polisen. Mannen namnges med initialerna L.D.

– Detta löser ett stort problem för oss, om det visar sig vara sant, säger en polistalesman.

Annons

Tränaren Albert Syber, som själv är polis, säger att han inte haft kontakt med mannen på åtta månader.

Dansk polis är "mycket säkra på" att den mystiske bombmannen är tjetjen, 24 år gammal, och att han heter Lors Dukajev. Det meddelade polisen vid en presskonferens på onsdagen, timmarna efter det att tidningen B.T. refererat liknande uppgifter från en belgisk boxningstränare som känt mannen i många år.

En Lors Dukajev, född 1983, förekommer även på en rysk lista över barn som skadats under det första kriget i Tjetjenien 1994–96. Enligt den listan, sammanställd av hjälporganisationen Frontens barn i Tjetjenien så nämns även att Dukajev tvingats amputera ena foten och fått splitterskador i kroppen.

Polisinspektör Svend Foldager sade vid presskonferensen att den häktade mannen "inte avvisar att detta är hans identitet".

Dansk och belgisk polis ska nu undersöka om mannen haft samröre med "fanatiska kretsar".

Belgisk polis har under hela natten mot onsdagen genomfört en husrannsakan i mannens bostad i Liege. Fallet har överförts till antiterrorenheten vid den federala belgiska polisen, uppger Berlinske Tidende.

Foldager anser det "ytterst intressant att bombmannen redan för två år sedan såg till att fila bort serienumret från sin benprotes.

– Nu tar vi och granskar hela hans liv, sade Foldager och nämnde vänner, resevanor och religion.

Vid presskonferensen framkom också att mannen köpte plasthandskar under uppehållet i Köpenhamn, ett av de över 250 tips som kommit in från allmänheten. Enligt danska medier ska mannen ha haft plasthandskar på sig vid sprängningen av toaletten på Hotell Jörgensen i fredags.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons