Annons
Nyheter

Danmarks drottning firar 50 år på tronen

Under helgen högtidlighåller det danska kungahuset att drottning Margrethe varit regent i 50 år.
Vid lördagens festligheter strålade drottningen "som en liten flicka", enligt danska medier.
Danmark • Publicerad 11 september 2022
Drottning Margrethe under lördagens galaföreställning.
Drottning Margrethe under lördagens galaföreställning.Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix Denmark/TT

Hon besteg tronen i januari 1972. Firandet skulle alltså egentligen ha skett tidigare i år, men då satte covid-19 stopp för det.

Och även denna gång ändrades planerna. Efter att brittiska drottning Elizabeth gick bort under torsdagen valde Margrethe att tona ned firandet, och ställde in lördagens planerade folkfest vid centrala Rådhuspladsen.

Annons

En planerad galaföreställning på Kungliga Teatern senare under kvällen blev dock av. På gästlistan fanns statsöverhuvuden, politiker, vänner till drottningen, kulturpersonligheter och ett stort antal kungligheter från andra länder – däribland Sveriges kung Carl Gustaf och drottning Silvia.

Enligt danska medier var det idel leenden från drottningens sida under kvällen.

– Hon strålade som en liten flicka, kommenterar tidningen Berlingskes teaterrecensent Jakob Steen Olsen.

Firandet fortsätter under söndagen. En högtidsgudstjänst hålls i Köpenhamns domkyrka klockan 10, följt av en lunch tillsammans med de nordiska statsöverhuvudena. Till sist väntas ännu en galamiddag under kvällen.

Fakta: Drottning Margrethe

Hon föddes på Amalienborg slott den 16 april 1940.

Föräldrarna var kung Frederik och drottning Ingrid, som kom från Sverige. Drottningen är kusin till Sveriges kung Carl Gustaf.

Hennes yngre systrar är prinsessan Benedikte och exdrottning Anne-Marie, som var drottning i Grekland innan landet blev en republik.

1967 gifte hon sig med den franske greven Henri de Laborde de Monpezat, som då blev prins Henrik. Han dog 2018.

Drottning Margrethe har två söner: Kronprins Frederik som är född 1968 och gift med kronprinsessan Mary, samt prins Joachim, född 1969 och gift med prinsessan Marie.

Drottningen har åtta barnbarn.

Källa: Ritzau

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons