Annons

Damm kan inte förse kärnkraftverk med kylvatten

Runt 600 kvadratkilometer står under vatten efter dammkollapsen i Kachovka och tusentals har evakuerats eller flytt sina hem.
Samtidigt kommer rapporter om att kärnkraftverket Zaporizjzjas reservoar inte har tillräckligt med kylvatten.
Ukraina • Publicerad 8 juni 2023
Frivilliga räddar boende från översvämmade hus. Vattennivåerna är på torsdagen över fem meter.
Frivilliga räddar boende från översvämmade hus. Vattennivåerna är på torsdagen över fem meter.Foto: Aleksey Filippov/AP/TT
President Volodymyr Zelenskyj har under dagen besökt bland annat sjukhus i det drabbade området.
President Volodymyr Zelenskyj har under dagen besökt bland annat sjukhus i det drabbade området.Foto: Ukrainas presidentkansli/AP/TT

Den förstörda dammen Kachovka har inte längre tillräckligt med vatten för att förse kärnkraftverket Zaporizjzjas reservoar med kylvatten. Det uppger ledningen för det ukrainska statliga vattenkraftbolaget Ukrahydroenergo.

Bolagets vd Igor Syrota uppger att vattennivån i reservoaren har "gått under den kritiska punkten 12,7 meter". Det betyder att den inte längre kan försörja "dammarna vid kärnkraftverket Zaporizjzja för att kyla anläggningen", sade han i ukrainsk tv.

Annons

FN:s internationella atomenergiorgan (IAEA), som har ett expertteam på plats, gick tidigt ut och sade att det inte finns någon omedelbar säkerhetsrisk vid kärnkraftverket Zaporizjzja, som kyls med vatten från dammen. I tisdags uppgav IAEA att kärnkraftverket har tillgång till vatten som räcker flera månader.

Stoltenberg: Påskynda hjälp

Vid ett möte på torsdagen uppmanade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg försvarsalliansens medlemmar att påskynda den humanitära hjälpen till Ukraina efter dammförstörelsen.

Stoltenberg sade under mötet att "konsekvenserna för tusentals människor och för miljön är dramatiska, enligt ett uttalande från Nato. Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba deltog via videolänk och informerade Nato-ambassadörerna om förödelsen.

FN har gått med på att sätta in personal för att hjälpa till att evakuera civila från Cherson om Ryssland ger dem tillträde, uppger ukrainska tjänstemän, enligt Sky News. Ukraina säger sig ha garanterat en säker passage för hjälparbetarna till översvämmade områden, men säger att Ryssland måste ge samma försäkringar.

"Det beslutades att FN omedelbart kommer att öka mängden bistånd och skicka ytterligare styrkor till Cherson och andra drabbade regioner", löd ett uttalande, efter ett möte mellan Dmytro Kuleba och FN:s humanitära samordnare Denise Brown.

Zelenskyj var på plats

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besökte på torsdagen det översvämningsdrabbade området.

I ett inlägg på Telegram skriver han att man på plats diskuterat bland annat evakueringar, förutsättningar för att återställa ekosystemet i regionen och den operativa militära situationen.

"Vår uppgift är att skydda liv och hjälpa människor så mycket som möjligt. Jag tackar räddningsarbetarna och de frivilliga! Jag tackar alla inblandade i arbetet!" skriver han.

Det av Ryssland tillsatta styret i Nova Kachova, där dammen ligger, uppger att fem personer dödats och 41 vårdas på sjukhus efter dammkollapsen.

Ukraina har hittills inte nämnt några officiella dödssiffror i samband med dammkatastrofen. Volodymyr Zelenskyj har bara sagt att "människor och djur har dött".

Rysk beskjutning

Annons

Enligt Chersons militära chef Oleksandr Prokudin är vattennivån efter översvämningarna i snitt 5,6 meter över det normala. I staden Mykolajiv i grannregionen uppges vattnet har stigit med nästan en meter.

– Trots faran och den tunga ryska beskjutningen fortsätter evakueringen från de översvämmade områdena, säger han i sociala medier.

Ryssland och Ukraina uppger sig ha evakuerat sammanlagt mer än 6 000 människor. Många fler har flytt området på egen hand.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons