Annons
Nyheter

Dåligt bemötande av drabbade

Oavsett vad forskningen säger om orsaken till symtomen så har de elöverkänsliga rätt till ett respektfullt bemötande.
Nyheter • Publicerad 14 september 2010

– Det brister högst avsevärt där, säger Kenneth Johansson, ordförande i riksdagens socialutskott.

– Om man ser på hur samhället bemöter de här stackars människorna så kan man bli rent förtvivlad.

Annons

Socialstyrelsen har tagit fram allmänna råd för hur vårdpersonalen bör ta hand om de elöverkänsliga. Patienterna ska utredas noggrant och få ett respektfullt och omsorgsfullt omhändertagande, slår myndigheten fast.

Verkligheten hamnar ofta långt därifrån, vittnar Eiwy Kronholm, ordförande i Elöverkänsligas Riksförbund. Hon fick själv svåra besvär senast i somras när hon hamnade på sjukhus och sängen stod alldeles under en tv-apparat som personalen hävdade inte gick att stänga av.

Hon ger ingenting för de forskare som förklarar symtomen med noceboeffekten – kroppens reaktion på tron att den är utsatt för fara.

– Det där är bara nys!

Eiwy Kronholm tycker inte att fenomenet är märkligare än exempelvis nötallergi. Att forskare inte har hittat de exakta mekanismerna i kroppen beror på att de inte har letat tillräckligt, säger hon, och kritiserar forskningen för att vara knuten till industrin.

– Om man hade försökt så tror jag att man hade hittat någonting.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons