Annons
Nyheter

Dålig beredskap i Husby i fjol

Den lokala polisen i Västerort i Stockholm har nu utvärderat insatsen under upploppen i Husby i maj i fjol. Beredskapen för fortsatta upplopp var otillräcklig, enligt polismästare Elisabeth Anestad.
Nyheter • Publicerad 5 februari 2014
Foto: Johan Nilsson / TT

– Hade man förstått att det skulle bli så stort och pågå under så lång tid under de första dagarna hade man agerat annorlunda, säger hon till Polistidningen.

Rapporten, baserad på ett 30-tal intervjuer, är hemligstämplad.

Annons

Särskilt tuff var den andra natten, 20 maj, enligt Anestad. Polisen var i underläge på flera platser samtidigt. Från gångbroar över vägen släpptes gatstenar på polisbilar. På en gångbro blev en polis slagen och sparkad.

Facket anser att logistiken brast. Poliser stod i tio timmar utan mat eller vatten, enligt huvudskyddsombudet. Utvärderingen har lett till att Västerortspolisen har skaffat ett stort förråd med vatten och energikakor.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons