Annons
Nyheter

Dags för kontroversiell tjurrusning i Pamplona

Djurtortyr eller tradition?
Nu startar den omdiskuterade San Fermin-festivalen i spanska Pamplona, känd för tjurrusningar och tjurfäktningar.
Spanien • Publicerad 6 juli 2023
Deltagare i San Fermin-festivalens tjurrusning försöker undvika att bli stångade av tjurarna. Arkivbild.
Deltagare i San Fermin-festivalens tjurrusning försöker undvika att bli stångade av tjurarna. Arkivbild.Foto: Alvaro Barrientos/AP/TT

Den 6 juli varje år samlas hundratusentals människor för att delta i den nio dagar långa festivalen i staden Pamplona i norr.

Festivalens kulmen är de så kallade tjurrusningarna, där tjurar släpps fria för att springa genom stadens gator. Utmaningen för deltagarna – en överväldigande majoritet av dem är män – är att undvika att bli stångade.

Annons

Förra året skadades 35 människor i samband med tjurrusningarna. Det senaste dödsfallet under festivalen skedde 2009, då en 27-årig man blev spetsad av ett horn i halsen.

Konstform?

Kraven på att stoppa tjurrusningsfestivaler har blivit allt starkare de senaste åren.

De som försvarar evenemangen pekar på att de är en spansk tradition: San Fermin-festivalen sägs ha anor från medeltiden.

Tjurrusning är en konstform – och tjurarna lider inte, är andra argument.

Motståndarsidan framhåller att tjurarna visst lider, de hävdar att det är tortyr och understryker att argumentet "det är tradition" inte håller.

Tjurarna som skickas ut i rusningarna dödas senare samma dag av tjurfäktare.

Medeltida spektakel

Inför festivalen har djurrättsaktivister samlats i Pamplona. Mimi Bekhechi, vice ordförande för djurrättsorganisationen Peta, kallar tjurrusningarna för ett "medeltida spektakel" och en "skamfläck för Pamplonas rykte".

– Peta och alla andra anständiga människor i Spanien och på andra håll kräver att grymheten upphör, säger hon till tidningen Noticias de Navarra.

Partipolitiskt har frågan främst lyfts av djurrättspartiet Pacma, som i det spanska parlamentsvalet 2019 fick drygt 1,3 procent av rösterna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons