Annons
Nyheter

"Dags att sluta knô"

Sommar, sol – och ökad smittspridning?
Semestertid och fritt resande inom Sverige är ett orosmoment, enligt smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg i Västra Götalandsregionen.
Coronaviruset • Publicerad 12 juni 2020
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, under fredagens pressträff med Västra Götalandsregionen.
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, under fredagens pressträff med Västra Götalandsregionen.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Covid-19-kurvorna pekar åt rätt håll i Västra Götalandsregionen.

Antalet bekräftade fall har visserligen ökat markant den senaste tiden, men det har skett i takt med att antalet tagna prover ökat från omkring 4 000 för två veckor sedan till mellan 15 000 och 20 000 den här veckan.

Annons

Enligt Thomas Wahlberg, som är chef för smittskyddet i regionen, är det dock fortfarande alldeles för tidigt att slappna av. Inte minst när rekommendationerna för resor inom Sverige ändras från och med lördagen.

"Undvika trängsel"

– Det finns en risk för ökad smittspridning när vi går in i sommaren, att vi ändrar våra vanor och kanske glömmer bort de här sakerna, säger han i samband med regionens veckoliga pressträff.

– Men nu gäller det verkligen att vi fortsätter att ta ansvar. Vi måste hela tiden tänka på att hålla avstånd och undvika trängsel, säger han.

Det är en högaktuell fråga på många platser i Sverige som normalt sett har mycket sommarturism. I Västra Götaland gäller det exempelvis kustkommunerna i Bohuslän och öarna i Göteborgs skärgård.

Utbrott i skärgården

Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att i möjligaste mån undvika kollektivtrafik är därför nödvändiga, enligt Thomas Wahlberg.

Det visar inte minst ett pågående covid-19-utbrott på Vrångö i Göteborgs skärgård.

– Vi måste fortsätta att göra allt vi kan för att undvika att fler ska bli sjuka. För utav dem som blir sjuka kommer några att bli allvarligt sjuka och utav dem kommer tyvärr några att avlida, säger Wahlberg.

– Mitt huvudbudskap är återigen att stanna hemma om man har lindriga symptom. Och sedan är det också jätteviktigt att säga att det är dags att sluta knô!

Fakta: Coronaviruset i Västra Götalandsregionen

Västra Götalandsregionen fick sitt första covid-19-fall bekräftat den 26 februari.

Enligt fredagens siffror har regionen totalt haft 9 752 bekräftade fall hittills. 373 personer har behövt intensivvård. 647 personer har avlidit.

På fredagen vårdades 235 patienter med covid-19 på regionens sjukhus, varav 52 personer behövde intensivvård.

Källa: Västra Götalandsregionen

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons