Annons

"Teknisk paus" i rysk-ukrainska samtalen

Den fjärde samtalsrundan mellan representanter från Ukraina och Ryssland slutade med en "teknisk paus", uppger den ukrainska delegationen.
Ukrainakriget • Publicerad 14 mars 2022
Mychajlo Podoljak, rådgivare till den ukrainska presidenten, leder den ukrainska förhandlingsdelegationen som för dagliga samtal med den ryska sidan. Arkivbild.
Mychajlo Podoljak, rådgivare till den ukrainska presidenten, leder den ukrainska förhandlingsdelegationen som för dagliga samtal med den ryska sidan. Arkivbild.Foto: Sergei Kholodilin/AP/TT

– Alla väntar på några nyheter, sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, inför måndagens samtal, som fördes via videolänk.

Men delegationerna från de två stridande parterna ser inte ut att ha kommit fram till några stora genombrott. Under eftermiddagen uppgav den ukrainska presidentens rådgivare Mychajlo Podoljak på Twitter att samtalen kommer återupptas under morgondagen efter en "teknisk paus".

Annons

"Förhandlingarna fortsätter...", skriver Podoljak.

Kräver eldupphör

Inför mötet sade han i ett videoinlägg på Twitter att Ukraina krävde "fred, ett omedelbart eldupphör och ett utdragande av alla ryska soldater".

– Endast efter detta kan vi prata om regionala relationer och om politiska skiljaktigheter, säger han.

Förutom de fysiska mötena träffar de ryska och ukrainska förhandlingsdelegationerna varandra regelbundet i dagliga videomöten i olika arbetsgrupper som jobbar med olika frågor, enligt Podoljak. Moskva har tidigare bekräftat att samtalen förs på daglig basis.

Under måndagens förhandlingsmöte skulle de enligt Ukrainas delegation bland annat diskutera hur man ska få in hjälp till städer som är under beskjutning och ett omedelbart eldupphör.

Nya krav på stängt luftrum

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har upprepade gånger bett Rysslands president Vladimir Putin att personligen sätta sig vid förhandlingsbordet med honom, utan att få gehör.

Han har även manat Nato att stänga det ukrainska luftrummet. Det väntas Zelenskyj göra även på onsdag, när han enligt Demokraterna i den amerikanska kongressen ska hålla ett tal för politikerna i Washington DC.

På måndagen kom samma budskap från premiärminister Denys Sjmyhal.

– Ukraina brinner. Vi måste förena våra insatser, inte bara för att försvara Ukraina utan för att försvara hela Europa, säger han i ett tal via videolänk till Europarådet.

– Därför ber vi, och kräver, att luftrummet över Ukraina stängs – med hänsyn till miljoner ukrainares, Europas och hela världens säkerhet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons