Annons
Nyheter

Cypriotiskt ja till krisfond

Cyperns parlament har godkänt att det upprättas en krisfond och att åtgärder vidtas som ska hindra bankrusning.
Nyheter • Publicerad 22 mars 2013

Cypriotisk U-sväng före stupet

Stockholm (TT)

Annons

Cyperns parlament tvingades bromsa och göra en dramatisk U-sväng när stupet närmade sig. På fredagskvällen godkände ledamöterna en del av innehållet i Plan B, vilket banar väg för ett stödpaket från EU och IMF.

Cypern, på randen till finansiell kollaps, måste få fram 5,8 miljarder euro, annars blir det varken nödlån eller ECB-stöd till landets konkursmässiga banker. Parlamentet röstade för åtgärder för att uppfylla villkor som ställs av långivarna: det upprättas en krisfond för att kunna ställa ut nödobligationer. Myndigheterna ges befogenhet att kontrollera bankkapital för att hindra att kunderna rusar för att ta ut sina pengar då de öppnar igen.

Parlamentet röstade igenom de två första av totalt åtta punkter i Plan B.

Cypern, som införde euron 2008, begärde nödlån av EU och IMF redan sommaren 2012 för att kunna hantera en allt mer akut bankkris i kölvattnet på skuldnedskrivningar i Grekland.

I lördags kom ett erbjudande om nödlån från euroländerna på 10 miljarder. Som villkor krävdes att Cypern drog in 5,8 miljarder euro från landets överdimensionerade banksektor.

Cyperns banker, sedan länge beroende av likviditetslån från ECB, har balansräkningar som är nio gånger större än landets BNP.

(TT-Reuters)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons