Annons
Nyheter

Curryrätt i fokus för territoriell träta

En enkel curryrätt har hamnat i fokus i en territoriell konflikt mellan Japan, Syd- och Nordkorea.
Japan • Publicerad 12 oktober 2021
Öarna Takeshima, i Sydkorea Dokdo. Arkivbild.
Öarna Takeshima, i Sydkorea Dokdo. Arkivbild.Foto: Korea Pool/AP/TT
En curryrätt har hamnat i fokus i en territoriell konflikt. Arkivbild.
En curryrätt har hamnat i fokus i en territoriell konflikt. Arkivbild.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Rätten, som serveras av en japansk restaurang på ön Okinoshima, består av ris format som Takeshimaöarna, med en japansk flagga på toppen, omgivna av ett hav av currysås. Den har väckt ilskna reaktioner i koreanska medier, rapporterar The Guardian.

Curryrätten avslöjar Japans ambitioner att "erövra" öarna, skriver den statligt kontrollerade nordkoreanska sajten Uriminzokkiri. Japan använder ett "typiskt billigt trick" för att föra fram sina anspråk på öarna, anser i sin tur en professor som sydkoreanska tidningen Dong-A-Ilbo talat med.

Annons

De karga öarna – i västvärlden kallade Liancourtöarna och i Korea Dokdo – ligger i Japanska havet ungefär mittemellan Japan och Sydkorea. Förutom en mindre polispostering finns en enda fast boende på öarna.

Öarna administreras av Sydkorea, men Japan insisterar på att öarna är en integrerad del av landets territorium. Konflikten har pågått i årtionden.

Senast en maträtt hamnade i centrum i ökonflikten var 2017. Då protesterade Japans regering sedan USA:s president Donald Trump under ett besök i Sydkorea serverats räkor fångade i vattnen kring Dokdo.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons