Annons
Nyheter

Covidsjuka barn drabbade av hyperinflammation

Coronaviruset • Publicerad 5 augusti 2020
Dödsfall bland barn som drabbas av multi-inflammatoriskt syndrom är oerhört sällsynt. Arkivbild.
Dödsfall bland barn som drabbas av multi-inflammatoriskt syndrom är oerhört sällsynt. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Omkring 50 barn som testats positivt för covid-19 har senare drabbats av ett svårt hyperinflammatoriskt tillstånd, rapporterar SVT Nyheter.

Den nya sjukdomen som fått namnet multi-inflammatoriskt syndrom (MIS), drabbar främst barn som är ett par år gamla. Sjukdomen har stor påverkan på hjärtat.

Annons

– Det är en farlig sjukdom så tillvida att många barn blir ordentligt sjuka och kräver behandling. Sedan är det ändå så att dödsfall är oerhört sällsynta, säger Jonas F Ludvigsson, barnläkare i Örebro och professor i epidemiologi vid Karolinska institutet till SVT.

Inget barn har avlidit av sjukdomen i Sverige. Drygt tio av barnen har intensivvårdats, ytterligare tre har fått behandling med konstgjord lunga utanför kroppen. Barnen har med få undantag varit friska i övrigt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons