Annons
Nyheter

Coronademonstranter försökte storma parlament

Bulgarien • Publicerad 12 januari 2022
Polis utanför parlamentsbyggnaden i Sofia under onsdagens protester.
Polis utanför parlamentsbyggnaden i Sofia under onsdagens protester.Foto: Valentina Petrova/AP/TT

Motståndare till Bulgariens coronarestriktioner försökte storma parlamentet i huvudstaden Sofia i samband med protester på onsdagen.

Demonstranterna drabbade samman med polis som samlats utanför byggnaden. Flera personer skadades, däribland poliser, i samband med oroligheterna. Polisen spärrade av parlamentet sedan demonstranterna tryckts tillbaka.

Annons

Kostadin Kostadinov, ledare för nationalistiska partiet Vazrazhdane (översatt till svenska Återuppvaknande) sade inför demonstrationen att målet med protesten var att avskaffa restriktionerna och framför allt "det icke-konstitutionella gröna certifikatet".

Det gröna certifikatet krävs för inträde till bland annat restauranger, barer, butiker, gym och kulturevenemang. Det ges till personer som vaccinerat sig, kan uppvisa ett negativt test eller bevis på genomgången infektion.

Vazrazhdane innehar 13 av parlamentets 240 stolar, och har vunnit stöd bland motståndare till restriktionerna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons