Annons
Nyheter

Corona krossade dansk färjesäsong

Danmark • Publicerad 6 september 2020
Scandlines, vars färja Copenhagen här fotograferats vid Rostock, är ett av de rederier som märkt en markant nedgång i antalet danska passagerare.
Scandlines, vars färja Copenhagen här fotograferats vid Rostock, är ett av de rederier som märkt en markant nedgång i antalet danska passagerare.Foto: Jens Büttner/DPA/AP/TT

Antalet passagerare på danska utrikesfärjor till Tyskland, Sverige och Norge halverades under den viktiga sommarsäsongen jämfört med samma period förra året, visar statistik från Danske Rederier. Anledningen till det minskade resandet under månaderna juni, juli och augusti är i första hand pandemin.

– Vi var medvetna om att sommaren inte skulle bli riktigt normal och att intresset för att resa skulle bli mindre. Trots det har intresset varit betydligt mindre än vad vi hade förväntat oss, säger Jacob Clasen, vd på Danske Rederier.

Annons

Han befarar nu att det minskade passagerartrycket kan innebära att fler färjebolag tvingas gå på sparlåga.

– Vi såg under nedstängningen under våren att rutter tillfälligt stängdes, eller att de minskade i frekvens. Det kan bli nödvändigt igen.

– De kommande månaderna är vi beroende av att smittspridningen minskar och att reserestriktionerna tas bort, då tror jag att intresset för att resa kommer att komma tillbaka, fortsätter Jacob Clasen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons