Annons

Civila riskerar livet under flykten

Civila riskerar livet när de i små grupper försöker ta sig över floden Irpin och in till Kiev. Vägen bedöms vara osäker, men det hindrar inte att många ändå bestämmer sig för att ta chansen.
Från flera håll kommer vittnesmål om döda människor som ligger efter flyktvägarna.
Ukraina • Publicerad 7 mars 2022
Människor på flykt från samhället Irpin i utkanten av Kiev via en provisorisk övergång vid den förstörda bron på måndagen.
Människor på flykt från samhället Irpin i utkanten av Kiev via en provisorisk övergång vid den förstörda bron på måndagen.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
Flyktingströmmarna från Ukraina.Siffror från den 5 mars.
Flyktingströmmarna från Ukraina.Siffror från den 5 mars.Foto: Johan Hallnäs/TT

Familjer och andra mindre grupper från samhället Irpin tar sig med sitt bagage till fots över den skadade bron över floden, eller via provisoriska alternativ, på väg in till huvudstaden Kiev. Ofta har de hjälp av ukrainska soldater, men är oskyddade och riskerar att utsättas för rysk eld.

På söndagsmorgonen meddelade regionens guvernör att vägarna från Irpin, som ligger några mil utanför Kiev, är för osäkra och därför stängs. Ändå slutade människor inte att ta sig över floden och skynda vidare på den oskyddade gatan efter bron.

Familj dödad

Annons

En familj med två barn tog sig över bron på söndagen, men träffades av ryska granater på Kievsidan. Samtliga dödades, enligt The New York Times medarbetare som var på plats och filmade händelsen.

"I dag bevittnade jag ryska soldater som medvetet riktade in sig på civila som flyr för sina liv från samhället Irpin. Minst tre familjemedlemmar av fyra dödades framför mig", twittrar fotografen Lynsey Addario och publicerar en bild på de döda.

Borgmästaren i Irpin skriver på Telegram att han sett två vuxna och två barn "dö framför mina ögon".

Rysslands president Vladimir Putin har upprepade gånger uppgett att landets styrkor inte riktar in sig på civila.

"Kroppar överallt"

En familj som har lämnat hamnstaden Mariupol som bland annat drabbats av flygangrepp, har under en vecka varit utan värme, el och har mycket lite mat och vatten kvar, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– På vägen såg vi kroppar överallt, ryssar och ukrainare … vi såg att människor hade begravts i sina källare, säger de.

Bara i Mariupol uppskattades under helgen cirka 200 000 människor ha försökt fly, enligt Internationella rödakorskommittén (ICRC).

1 735 068 människor har enligt FN:s flyktingorgan UNHCR:s beräkningar hittills flytt från Ukraina i vad FN kallar Europas snabbast växande flyktingkris sedan andra världskriget. Över en miljon av dem till har flytt till Polen. Många andra har flytt från sina hem men finns kvar i landet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons