Annons
Nyheter

Chock i Kongsberg: "Det är så overkligt"

Livet i Kongsberg lär inte bli som vanligt på länge. Dådet där en man dödade fem personer har skakat det lilla samhället.
Norge • Publicerad 14 oktober 2021
Polisen söker med hund i centrala Kongsberg.
Polisen söker med hund i centrala Kongsberg.Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Kongsbergsbon Thomas Nilsen hörde skrik som var "såpass oroväckande att man lade märke till dem", berättar han för Dagbladet.

Han gick ut för att se efter vad som stod på, och träffade en kvinna som hade sett ett av offren.

Annons

– Det är så overkligt, det går inte att ta in. Det här är något jag kommer att bära med mig hela livet, säger han till den norska tidningen.

Ordinär dag

Onsdagen var en helt ordinär dag i Kongsberg, sydväst om Oslo. De 20 000 invånarna gick till jobbet och handlade på affären som vanligt.

Tills en 37-årig man började skjuta med en pilbåge. När han greps dryga timmen senare hade han hunnit döda fem personer, alla enligt polisen hemmahörande i staden. Han ska även haft andra vapen.

– Man blir ju rädd, det är ju inget man är van vid. Det är nästan som att vara i en actionfilm, säger Geir Hedenstad Innleggen till tidningen VG.

Han säger att han har bott hela sitt liv i Kongsberg – och nu bara hundra meter från den affär där dådet inleddes – och beskriver hemorten som mycket lugn.

– Men när sirenerna tjuter utanför och polisen lyser in med ficklamporna genom ens fönster blir man ju rädd. Jag är fortfarande skakig, säger han sent på kvällen.

"Lägg ner vapnet!"

Geir Hedenstad Innleggens ord går igen hos de flesta vittnen som uttalat sig. Både om det normala lugnet i staden och kaoset under kvällen.

– Jag satt och kollade på tv när jag plötsligt hörde sirenerna. Jag trodde att det var från tv-serien, säger studenten Sarkis Younan, som bor bara 20 meter från affären, till tidningen.

– Plötsligt hörde jag poliser skrika utav helvete: "Lägg ner vapnet!", säger han och beskriver hur skyddsutrustad polis stormade in i mataffären medan andra bankade på fönsterrutorna och sade till folk att hålla sig inomhus.

– Min fru kom in till mig och sade att det var en kille med pilbåge och att det var många skadade, säger Geir Bjerknes till Aftenposten.

Annons

– Det är ju ett så lugnt ställe, rena rama Bullerbyn. Det är därför det är så konstigt och skrämmande.

Vet inte vem som drabbats

Magnus Tangen, som var på väg in i en närliggande butik, beskriver samma sak för VG:

– Det var så mycket blåljus att det blev svårt att räkna alla polisbilar. De kom från ingenstans. Det är skrämmande hur nära mig det är och att det är fullt ös här nu.

Tankarna går nu till offren. Många i samhället känner varandra, säger flera vittnen.

– Det känns overkligt att något sådant här kan hända. Vi som bor här vet ju inte heller vem det är som drabbats, skadats eller dödats, säger Laila Gustavsen, som bor i utkanten av Kongsberg, till Aftenposten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons