Annons
Nyheter

Chile gör nytt försök till ny grundlag

Kongressen i Chile har kommit överens om att börja om processen med att författa en ny konstitution, tre månader efter att de chilenska väljarna sade nej till det förra förslaget i en folkomröstning.
Chile • Publicerad 13 december 2022
En motståndare till det grundlagsförslag som väljarna sade nej till under valdagen i september. Arkivbild.
En motståndare till det grundlagsförslag som väljarna sade nej till under valdagen i september. Arkivbild.Foto: Cristobal Escobar/AP/TT

Flera partier är med i den nya överenskommelsen "utifrån övertygelsen att det är väsentligt att möjliggöra en konstituerande process och ha en ny konstitution för Chile", enligt överenskommelsen som presenterades under måndagen av ledarna för senaten och underhuset.

Ett konstitutionellt råd bestående av 50 personer ska enligt avtalet diskutera och komma fram till en föreslagen text för den nya grundlagen.

Annons

Rådets medlemmar kommer att väljas i april 2023, inleder sitt arbete i maj och ska presentera ett utkast till ny konstitution i oktober. En folkomröstning ska sedan hållas i november, enligt planen.

Det tidigare förslaget till ny grundlag röstades ned av 62 procent av väljarna. Tanken med arbetet är att ersätta den grundlag som finns kvar sedan diktatorn Augusto Pinochets tid.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons