Annons

Centerpartiet tappar stort i flera fästen

I flera starka Centerfästen runt om i landet tappar partiet stort. I fyra av de fem kommuner där partiet var som starkast 2018 är tappen tvåsiffriga.
Politik • Publicerad 12 september 2022
Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) har en del att fundera över.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) har en del att fundera över.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Centerpartiet vaknar upp till en baksmälla efter valet, där partiet sett sig backa på riksplanet. På flera håll lokalt tappar partiet dessutom mandat i kommunalvalen.

I Mönsterås i Kalmar län, i förra valet ett av landets starkaste Centerfästen, har nästan fyra av tio som röstade på partiet i förra valet lagt sin röst någon annanstans.

Annons

– Vi har inte gjort några analyser än så länge. Vi är naturligtvis ödmjuka inför det valresultat som blir. Det är ingen tvekan om att vi har en rejäl motgång. Samtidigt så är vi glada att vi har ett underlag för ett fortsatt alliansstyre, säger Anders Johansson, kommunstyrelsens ordförande, på måndagsmorgonen.

Inte längre störst

Han är något överraskad över det stora tappet på 14,4 procentenheter, som gör att Socialdemokraterna går om Centerpartiet som största parti. Att det kunde bli ett visst tapp hade han i och för sig räknat med.

– Men i den här omfattningen hade jag inte sett framför mig, säger han.

Mönsterås är inte unikt i sammanhanget. Även de andra fyra främsta Centerfästena i valet 2018 uppvisar kraftiga tapp.

I Nordmaling rasar partiet 10,6 procentenheter ned till 31,9 procent, i Orsa fem procentenheter ned till 24,4, i Dals-Ed har fler än fyra av tio Centerväljare flytt och i Bräcke var tredje ned till 22,3 procent.

– Det jag tror vi har gemensamt i de kommunerna är att vi har många allmänborgerliga väljare. Det sker nog ett visst ifrågasättande av vår borgerlighet. Jag tror att det finns frågetecken runt det. Vi känner oss själva trygga med att vi är ett borgerligt parti med en borgerlig politik, men vi kanske inte uppfattas så av väljarna, säger Johansson.

"Starkt förtroende"

I Mönsterås väntar samtal med de andra samarbetspartierna, och internt en rannsakning där allt från politik till arbetssätt ska analyseras. Johansson säger att han väljer att se resultatet som en chans till en nystart.

– Jag har hunnit bearbeta det här litegrann. Jag känner att det finns en stark vilja i vårt parti att komma tillbaka och bygga upp det här förtroendet som vi haft tidigare. Vi har fortfarande ett starkt förtroende i kommunen, även om det inte är lika starkt som innan, säger Johansson.

Fakta: Fem Centerfästen tappar

Preliminärt resultat* i kommunvalen i de fem kommuner där Centerpartiet var störst i valet 2018.

Nordmaling 31,9 (-10,6 procentenheter)

Mönsterås 24,5 (-14,4)

Orsa 36,8 (-5)

Dals-Ed 22,3 (-16,4)

Bräcke 22,8 (-13,1)

*Siffrorna från klockan 06.50, 12 september.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons