Annons
Nyheter

Cementa dubblar stenbrytningen i oktober

Cementa ökar takten för att bygga upp ett kalkstenslager till fabriken i Slite på Gotland, ifall ett nytt tillstånd från regeringen uteblir innan det befintliga löper ut vid månadsskiftet.
Ekonomi • Publicerad 13 oktober 2021
Cementas kalkbrott väster om Slite på Gotland. Arkivbild.
Cementas kalkbrott väster om Slite på Gotland. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Vi behöver säkra upp att ha ett litet lager med stenmaterial inför att vårt täkttillstånd löper ut, säger Matilda Hoffstedt, fabrikschef på Cementa i Slite, till Sveriges Radio P4 Gotland.

I ett brev till boende i Slite-trakten berättar bolaget att det innebär sprängningar fem dagar i veckan i oktober. Cementa ska också pumpa ut 200 000 kubikmeter vatten till havet för att ge plats åt vatten som de inte längre får pumpa bort när tillståndet löper ut.

Annons

– Vi vill förebygga alla eventuella händelser emellan de här två tillstånden, säger Matilda Hoffstedt, till radion.

Bolaget sade i slutet av september att man vill få det nya brytningstillståndet från regeringen senast i mitten av november, för att inte riskera att cementen sinar.

Mark- och miljööverdomstolen har avvisat Cementas ansökan om ett nytt 20-årigt tillstånd för kalkstensbrytning i Slite, men för att undvika akut cementbrist för svenska bygg- och anläggningsprojekt röstade riksdagen i slutet av september igenom regeringens förslag om en undantagslag.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons