Annons
Nyheter

Cancer drabbar allt fler

Antalet svenskar som drabbas av cancer ökar. Ökningstakten tycks dessutom accelerera, konstaterar Cancerfonden i en ny rapport.
Nyheter • Publicerad 13 mars 2013
Foto: Björn Larsson Ask/SCANPIX

En förklaring är att befolkningen blir allt äldre. Men även om man tar hänsyn till detta, så blir cancerfallen allt fler. Framför allt hos kvinnor, där den åldersstandardiserade ökningstakten är 1,1 procent per år den senaste tio åren, jämfört med 0,3 procent för män.

Bland de cancerformer som ökar är hudcancer, lungcancer, prostatacancer, bröstcancer och tjocktarmscancer. Cancer i matstrupen, magsäcken och tunntarmen, däremot, minskar. En orsak tros vara förändrade kostvanor. I dag äts mer färsk frukt och grönsaker än tidigare.

Annons

Förklaringen till den höjda ökningstakten hos kvinnor tycks till största delen ligga i den närmast explosionsartade utvecklingen av malignt melanom och annan hudcancer, den ofarliga formen basalcellscancer inte inräknad, skriver Cancerfonden. Bland kvinnorna ökade dessa cancerformer med 20 procent mellan 2010 och 2011. Ökningen bland kvinnor av den farliga cancerformen malignt melanom var ännu högre: 22 procent.

Trots den förbättrade överlevnaden är cancer fortfarande den vanligaste dödsorsaken hos personer yngre än 80 år. Totalt sett är en cancersjukdom den näst vanligaste dödsorsaken i Sverige och svarar för 23 procent av dödsfallen hos kvinnor och för 27 procent av dödsfallen hos män.

Den cancersjukdom som skördar flest liv är lungcancer. Under 2011 dog drygt 3 600 personer av denna sjukdom.

Cigarettrökning är den enskilt största riskfaktorn för att dö i cancer. På andra plats kommer fetma och övervikt, enligt vissa studier, alternativt alkohol, enligt andra.

I en färsk studie av invånare i åtta europeiska länder uppskattades 10 procent av alla nya fall av cancer hos män vara orsakade av alkohol och 3 procent hos kvinnor. Sverige var inte med i studien, men överfört till svenska förhållanden skulle dessa siffror innebära att cirka 3 000 fall av cancer hos män och drygt 800 hos kvinnor orsakas av alkohol – varje år, skriver Cancerfonden.

Varför antalet fall av farlig hudcancer ökar med så mycket som 20 procent från ett år till ett annat är det ingen som vet. De senaste tioårsperioden har den årliga ökningstakten legat på cirka fem procent.

– Även om man ska vara försiktig med att stirra sig blind på enstaka år så är det en anmärkningsvärd ökning, säger Elizabeth Johansson, sakkunnig på Cancerfonden.

Kan det vara fel på siffrorna?

– Det tror jag inte, men det har ju funnits en diskussion om missade fall, så patologerna kanske gör en annan bedömning. Vi vet inte. Det ska bli intressant att se hur siffrorna ser ut nästa år, om de är lika höga då också.

2011 ställdes 57 726 cancerdiagnoser. De fem vanligaste cancersjukdomarna och antalet fall:

Prostatacancer 9 663

Bröstcancer 8 427

Hudcancer (exklusive malignt melanom och basalcellscancer) 5 775

Tjocktarmscancer 4 183

Lungcancer 3 765

Källa: Cancerfonden

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons