Annons
Nyheter

C vill införa jobbpeng

Centerpartiet vill införa en särskild jobbpeng.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2010

Dessutom vill partiet på sikt att Arbetsförmedlingen ska sluta förmedla jobb.

– Jag har mött väldigt många frustrerade arbetssökande. Framför allt för att de inte har ett jobb, men också för att de bara har en aktör att vända sig till, säger riksdagsledamoten Annie Johansson (C) till TT.

Annons

För tillfället är ett förslag från arbetsmarknadsdepartementet ute på remiss om att lagen om valfrihet även ska gälla Arbetsförmedlingen.

– En arbetssökande ska då kunna få välja vilken arbetsförmedlare man vill ha. Vad vi gör nu är att vi säger att vi på sikt skulle vilja att förmedlingsverksamheten enbart sköts av privata aktörer.

Upphandlar tjänster

Arbetsförmedlingen ska i stället enligt Centerpartiets förslag bli en myndighet som upphandlar tjänsterna, har hand om ersättningen och bedömer jobbpengens storlek.

– Jobbpengen följer med mig som är arbetslös. Den privata arbetsförmedlaren får halva om han lyckas skaffa mig ett jobb och är jag kvar i jobbet efter ett år får han det resterande beloppet, säger Annie Johansson.

Hur stor jobbpengen ska vara är inte bestämt, men Johansson nämner att i Australien finns en modell där pengens storlek bestäms av hur svårt den arbetslöse har att komma in på arbetsmarknaden.

Annie Johansson säger att ett mål är att 2011 ska 50 procent av jobben ha förmedlats av privata aktörer.

C kommer nu att lämna över sitt förslag till alliansregeringens arbetsgrupp för jobb och företagande.

S gör tummen ner

Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Berit Högman är inte imponerad av förslagen. Hon tycker inte att fler privata arbetsförmedlare och införandet av en jobbpeng löser huvudfrågan.

– Nämligen att det finns för få jobb i förhållande till hur många människor som vill ha jobb. Då måste man satsa på näringspolitiken, aktivare insatser inom arbetsmarknadspolitiken och på utbildningssystemen, säger hon.

Anne-Christin Olsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons