Annons
Nyheter

C vill granska ledamöters vaccinering

Är verkligen tillräckligt många riksdagsledamöter vaccinerade för att riksdagen ska kunna återgå till vanligt arbete?
Den frågan vill Centerns gruppledare Anders W Jonsson ha svar på.
Politik • Publicerad 20 oktober 2021
Centerpartiets gruppledare i riksdagen Anders W Jonsson är kritisk till att alla riksdagsledamöter inte vaccinerat sig. Arkivbild.
Centerpartiets gruppledare i riksdagen Anders W Jonsson är kritisk till att alla riksdagsledamöter inte vaccinerat sig. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

– Om det visar sig att det är en stor andel riksdagsledamöter som inte är vaccinerade, behöver ju riksdagens arbete anpassas, säger han till Dagens Nyheter.

Jonsson har lyft frågan på ett möte med gruppledarna i riksdagen efter att ha läst att bara 6 av 8 ledamöter från Kalmar är vaccinerade.

Annons

– Om man skulle översätta den procentuella andelen till hela riksdagen skulle det kunna innebära att vi har 50, 60, 70 personer som inte är vaccinerade. Det gjorde mig uppriktigt orolig, säger han till tidningen.

Han hänvisar till att Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att återvända till arbetet gäller fullvaccinerade. Riksdagen har under pandemin arbetat med 55 ledamöter i stället för de ordinarie 349, men återgick till normala rutiner strax efter riksdagens högtidliga öppnande.

Riksdagsförvaltningen har inga möjligheter att kräva att ledamöterna vaccinerar sig, men i ett skriftligt uttalande till tidningen säger talman Andreas Norlén att han förutsätter att alla vaccinerar sig.

En ledamot från Sverigedemokraterna väckte uppmärksamhet häromdagen när han kallade vaccinet för "giftspruta". SD:s tidigare gruppledare Mattias Karlsson var nyligen svårt sjuk i covid. Inte heller han hade vaccinerat sig.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons