Annons
Nyheter

Byggföretag får betala 3,4 miljoner

Ekonomi • Publicerad 6 juli 2020
Foto: 
Nu får företaget betala för undersökningen. Arkivbild.
Nu får företaget betala för undersökningen. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Kemiföretaget Bygglim Sverige AB ska betala för den undersökning av området där 23 000 kvicksilvertunnor dumpats i Sundsvallsbukten. Det meddelade Mark- och miljödomstolen i en dom under måndagen, skriver Sundsvalls tidning.

Bygglim Sverige AB, som ingår i Nouryon koncernen, hade på eget initiativ genomfört undersökningen av havet och sedan krävt Fortum Ljunga Kraft på ersättning, cirka 3,4 miljoner kronor.

Annons

Orsaken till Mark- och miljödomstolens bedömning är att Bygglim tagit över ansvaret för PVC-verksamheten vid Stockviksverken. Det gäller även det offentligrättsliga ansvaret för avhjälpande av miljöskador.

Dagens dom kan få betydelse för tvisten om vem som bär ansvaret för de 23 000 dumpade tunnorna, med kvicksilverhaltigt innehåll, och för hur regelverket kring avhjälpande av föroreningsskador ska tillämpas.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons