Annons
Nyheter

Byggavtal öppnar för påskstrejk

Byggfacket lyckades inte spräcka industrins lönemärke.
Nyheter • Publicerad 5 mars 2012
Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Men det är ändå fritt fram för Kommunal och Handels att strejka för fyra procent.

Det blev ingen storstrejk i byggindustrin. Fack och arbetsgivare tackade ja till medlarnas bud som innebär löneökningar på samma nivå som industrin tidigare enats om, 2,6 procent på årsbasis.

Annons

Den något tjafsiga tvisten handlade utåt sett om vad parterna egentligen skulle förhandla om. Men i bakgrunden handlade bråket om Byggnads försök att spränga industrins lönenormerande roll – något som var otänkbart för arbetsgivarkollektivet i Svenskt Näringsliv och även statliga Medlingsinstitutet.

Och i procent räknat misslyckades Byggnads och LO med det. Men LO:s avtalssekreterare Per Bardh är nöjd med vad han anser att Byggnads, och tidigare även Pappers, lyckats med – att formulera lönepåslagen i kronor.

Mer än industrin

Byggnads avtal är i rena pengar värt 774 kronor mer i månaden, mer än vad industriarbetarna fått. Ovanpå det har LO:s kvinnodominerade förbund, i första hand Handels och Kommunal, krävt 100 kronor mer i månaden än övriga förbund för att minska klyftorna, enligt LO-samordningen.

– Och det förändras inte av Byggnads avtal, säger Bardh.

Därmed ger LO i princip klartecken för Kommunal och Handels att strejka sig till 870 kronor mer i månaden, eller runt fyra procent i påslag på löneläget i dessa branscher, och samtidigt få stöd från övriga LO-förbund utanför industrin.

– Jag är väldigt glad. Det här är ett genombrott för krontalspåslag. Det är tvärsemot vad arbetsgivarna vill, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.

Lönemärket kvar

Fast Svenskt Näringslivs förhandlingschef Christer Ågren förstår inte vad facken menar med genombrott. Avtalen ser precis likadana ut som brukligt. Han anar desperation för att förklara bort att industrinormen fortsatt gäller.

– En märklig reaktion, säger han.

Annons

Men oavsett ordvalet kvarstår fackens kravnivåer, som kommer bli mycket svårsmälta från arbetsgivarhåll. Först på tur står handeln med en möjlig påskstrejk på menyn.

Men exakt vilken betydelse byggavtalet får för den fortsatta lönerörelsen är inte klart.

– Det har inte LO-styrelsen tagit ställning till än, säger Bardh.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons