Annons
Nyheter

Bussförarna åter ut i strejk

Bussförarna går åter i strejk i Stockholms län vid midnatt natten till torsdag.
Nyheter • Publicerad 8 juli 2008

Deras fack, Kommunal, trappar samtidigt upp konflikten med strejk i Västerbottens län.

Stridsåtgärderna sker sedan förhandlingarna med Bussarbetsgivarna brutit samman.

Annons

– Vi försökte gå Kommunals förhandlare till mötes inom fyra områden med vårt bud i torsdags förra veckan. Men inte på någon punkt var de nöjda och de ställde i stället nya krav, uppger Bussarbetsgivarnas vd Peter Jeppsson för TT strax före klockan ett natten till tisdag.

Bussarbetsgivarna planerar inte kortsiktigt för några åtgärder till följd av sammanbrottet i förhandlingarna och sedan Kommunal tar upp strejken igen, säger han.

– Det är sorgligt och trist att allmänheten åter drabbas.

”Utsträckt hand”

”Kommunal sträckte ut handen och ville få slut på den pågående busstrejken. Därför inledde vi förhandlingar med arbetsgivaren och avblåste strejken tills vidare. Tyvärr ledde dessa förhandlingar inte till ett nytt avtal”, kommenterar Kommunals andre vice ordförande och avtalsansvarige Håkan Pettersson i ett pressmeddelande.

Pettersson anser att Kommunal tagit sitt ansvar gentemot resenärerna.

”Vi vill få ett avtal som innebär att våra medlemmar vid de privata bussföretagen ska få samma arbetsvillkor som de som jobbar i kommunala bussföretag och andra på arbetsmarknaden”.

Förutom sänkt ramtid till högst 13 timmar om dagen har Kommunal bland annat krävt minst elva timmars vila per dygn, löneökning på 1 600 kronor på två år och ökad rätt till fast anställning.

Peter Jeppsson säger att Kommunal ställer orealistiska lönekrav och kräver mer åt bussförarna än vad andra grupper fått.

– Jag är förbryllad, kommenterar han.

Annons

”Försökte tillmötesgå”

Jeppsson anser att arbetsgivarna försökte gå Kommunal ytterligare till mötes genom att erbjuda att den så kallade ramtiden sänks till 13 timmar för alla bussförare, inte bara för dem som arbetar i ren stadstrafik, vilket ingick i arbetsgivarnas bud i torsdags.

Ramtid är den tid som förarna har mellan första och sista arbetstimmen på ett pass, alltså inte enbart aktiv arbetstid. Nu är ramtiden 13,5 timme. Torsdagens bud innehöll också en ökning av lönen med 0,2 procentenheter till 10,4 procent för tre år. Budet innebar att villkoren för dygnsvilan förbättras och att rätten till fast anställning slås fast.

I tisdags i förra veckan lade drygt 6 000 bussförare i Stockholms län ner arbetet. Kommunal avblåste tillfälligt strejken i fredags så att förhandlingarna kunde återupptas.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons