Annons
Nyheter

Busch: Andersson delar Löfvens misslyckande

KD-ledaren Ebba Busch har inga lovord för finansminister Magdalena Andersson (S).
I ett tal går hon i stället till angrepp på favoriten till att bli landets nästa statsminister – och varnar för en smutsig valrörelse.
Politik • Publicerad 9 september 2021
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) höll tal på en uteservering vid stadsparken i Hjo.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) höll tal på en uteservering vid stadsparken i Hjo.Foto: Adam Ihse/TT
Många kristdemokrater från lokalföreningar i Västra Götaland hade tagit sig till Hjo.
Många kristdemokrater från lokalföreningar i Västra Götaland hade tagit sig till Hjo.Foto: Adam Ihse/TT

– Jag vet att Magdalena Andersson har goda intentioner, men hon har misslyckats. Titta på facit, vi har inte Europas lägsta arbetslöshet, som hon lovade, och det är hon som har varit ansvarig för den politiken bredvid Stefan Löfven (S) som finansminister i sju år, säger Ebba Busch efter talet, som hölls för att uppmärksamma att det är ett år kvar till nästa val.

KD-ledaren valde Hjo som plats för sitt tal. Där intill stadsparken vid Vätterns strand återvänder hon till rötterna – både sin egen familjs och till varför hon blev kristdemokrat.

Annons

– Här lärde jag mig om vikten av familj och flit, om samhällsgemenskap och hur ett gott samhälle byggs underifrån, säger Ebba Busch.

KD-ledaren vill också lansera Kristdemokraterna som det nya landsbygdspartiet, och lyfter fram att partiet nyligen värvat landsbygdsföreträdare från Centern och Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

– I dag är vi den främsta förkämpen för landsbygden och våra små och medelstora städer, för hjärtlandet. Vi är partiet för att hela landet ska fungera, säger Busch.

"Försöker skrämmas"

Hon tog också upp den stundande valrörelsen och konstaterade att den kan bli smutsig, något som visserligen sägs inför varje valrörelse.

– Jag tror att vi kommer ha en rödgrön sida som går till val på att skrämmas med Sverigedemokraterna. Det är det som kommer vara Socialdemokraternas och Centerpartiets främsta och egentligen enda kort, säger hon till TT efteråt.

Samtidigt ger hon sig också in i det pågående partiledarbytet i Socialdemokraterna. Och angriper S-strategerna för att försöka få folk att glömma "den rödgröna röran" när Magdalena Andersson väntas ta över.

– Vi har rekordlånga vårdköer, ligger tyvärr i toppen i skjutningar i Europa, och det är hon ansvarig för. Det är inte att vara elak, det är att vara saklig och rikta kritik där den hör hemma, säger Ebba Busch.

"Kardinal Richelieu"

I talet sa hon att "alla vet att Magdalena Andersson är litegrann som Socialdemokraternas kardinal Richelieu, viskandes i Stefan Löfvens öra".

Ebba Busch vill försöka varna väljare för att Magdalena Andersson skulle innebära något nytt i politiken, eftersom hon likt den franske 1600-talskardinalen styrt och ställt i bakgrunden.

TT: Hur tror du att Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer att använda hustvisten som du varit inblandad i och förtalsmålet mot dig i valrörelsen?

– Jag är faktiskt inte så orolig för det. Det är bara att titta på stödet som vi ser här i dag, så många som dyker upp. Jag kommer att försöka hålla fokus på sakfrågor och vill man prata om annat så är det upp till dem, men det visar bara att man saknar den politiken som krävs.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons