Annons
Nyheter

Buffetts bolag slår förväntningarna

Warren Buffetts investeringsbolag Berkshire Hathaway håller stämma på lördagen – och släpper siffror för årets första kvartal. "Oraklet från Omaha" slår förväntningarna.
Ekonomi • Publicerad 6 maj 2023
Berkshire Hathaway, med vd och ordförande Warren Buffett, presenterar kvartalssiffror i samband med en årsstämma i Omaha, Nebraska. Arkivbild
Berkshire Hathaway, med vd och ordförande Warren Buffett, presenterar kvartalssiffror i samband med en årsstämma i Omaha, Nebraska. ArkivbildFoto: Nati Harnik/AP/TT

Berkshire Hathaway redovisar rörelseintäkter på 8,1 miljarder dollar. Det är mer än analytikernas förväntade 7,3 miljarder, enligt Bloombergs sammanställning.

Inför stämman och rapporten har ett stort intresse kretsat kring vad Warren Buffett – även känd som "Oraklet från Omaha" – och hans Berkshire Hathaway planerar vad gäller återköp av egna aktier i år.

Annons

Buffett själv har i en CNBC-intervju nyligen sagt att det redan ska ha gjorts återköp av aktier i år för 4 miljarder dollar, vilket kan jämföras med totalt 7,9 miljarder 2022 och 27 miljarder 2021. Facit enligt rapporten är återköp på 4,4 miljarder dollar under kvartalet.

Bolaget redovisar också stigande ränteintäkter på kassan, som landar på 130,6 miljarder dollar för kvartalet.

Berkshire Hathaway har en enorm portfölj aktier och Buffetts strategi har sedan länge varit att satsa på välskötta företag med utdelning. Prognosen för portföljbolagens utdelningar i år ligger på omkring 5,7 miljarder dollar, rapporterar tidningen The Wall Street Journal med hänvisning till beräkningar gjorda av Dow Jones.

Nästan en femtedel av utdelningarna väntas från oljebolaget Chevron, som i fjol blev ett av de största innehaven. Men i portföljen finns flera andra stora utdelare, som Coca-Cola, Apple, Bank of America och Kraft Heinz.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons