Annons
Nyheter

Bryggeri pudlar – döpte öl till "könshår"

Kanada • Publicerad 10 augusti 2020
Får det lov att vara en "könshår"? Genrebild.
Får det lov att vara en "könshår"? Genrebild.Foto: Fredrik Hagen/NTB Scanpix/TT Fredrik

Två år har gått sedan det kanadensiska bryggeriet Hell's Basement lanserade sin öl Huruhuru, bryggd i nyzeeländsk stil och namngiven efter det maoriska ordet för fjäder – som enligt tillverkaren valdes för att symbolisera ölets somriga citrussmak.

Problemet är bara att ordet huruhuru – vilket den maoriska tv-personligheten Te Hamua Nikora nyligen påpekade – i dagligt tal inte främst betyder fjäder, utan könshår.

Annons

Nu ber bryggeriet om ursäkt för fadäsen.

"Vi erkänner att vi inte tänkte på den vardagliga användningen av termen huruhuru som en referens till könshår, och att det hade varit bättre att rådfråga en maorisk representant än att använda en ordbok på nätet", säger Mike Patriquin i ett uttalande till kanadensiska CBC.

"Vi vill vara särskilt tydliga med att vår avsikt inte vara att inkräkta på, appropriera eller förolämpa den maoriska kulturen eller det maoriska folket på något sätt. Vi ber om ursäkt till dem som tagit illa vid sig."

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons