Annons
Nyheter

Brottsutredning om HQ Bank

Ekobrottsmyndigheten inleder en förundersökning om händelserna i HQ Bank, enligt ett pressmeddelande.
Nyheter • Publicerad 3 september 2010

Ekobrottsmyndigheten (EBM) inleder en förundersökning om händelserna i HQ Bank, enligt ett pressmeddelande på myndighetens webbplats. Rubriceringen är grovt bokföringsbrott och svindleri.

– Av FI:s utredning, som EBM tagit in, så framgår det att det finns anledning att anta att HQ Bank i sin redovisning lämnat oriktiga uppgifter avseende tradingportföljens värde, säger statsåklagare Berndt Berger till TT.

Annons

Detta har fått till följd att årsredovisningar och kvartalsrapporter gett en oriktig bild av bankens ekonomiska ställning.

– Därför har jag beslutat att inleda förundersökning om grovt bokföringsbrott och svindleri.

Det krävs inte särskilt hög grad av misstanke för att inleda förundersökning, understryker Berger. Ingen har ännu delgivits misstanke om brott.

– Nej, det är av naturliga skäl så att ingen har hörts ännu. För att förhör får man ju inte hålla förrän man har inlett förundersökning.

TT: Vilka riktar sig misstankarna mot?

– Jag kommer inte att gå in på frågan om vem eller vissa personer som kan komma att misstänkas. Det tyngsta skälet till det är att jag inte vill att folk ska delges brottsmisstanke genom massmedias försorg.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons