Annons
Nyheter

Bromölla får inte förbjuda bön på arbetstid

Bromölla kommun har inte rätt att införa förbud mot bön på arbetstid. Kommunens tidigare beslut strider mot bestämmelserna om religionsfrihet i grundlagen och Europakonventionen, enligt en dom i förvaltningsrätten i Malmö.
Religion • Publicerad 11 september 2020
Bromölla kommun har inte rätt att införa förbud mot bön på arbetstid. Arkivbild.
Bromölla kommun har inte rätt att införa förbud mot bön på arbetstid. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

"Religionsfriheten innebär i princip inte att en anställd kan vägra att utföra uppgifter som normalt ingår i arbetet. På vilket sätt som religionsutövningen går ut över arbetet måste dock kunna prövas i varje enskilt fall. Kommunens riktlinje är utformad som ett generellt förbud, utan möjlighet till bedömning i det enskilda fallet", säger rådmannen Henrik Hedberg i pressmeddelandet.

Det var förra sommaren som Bromölla kommun beslutade att kommunanställda inte skulle ha rätt att be på arbetstid, oavsett religion. Sverigedemokraterna, som hittills styrt i kommunen, röstade för förbudet – liksom Moderaterna, Kristdemokraterna, och det lokala partiet Alternativet.

Men förbudet har varit omstritt. Diskrimineringsombudsmannen (DO) har sedan tidigare inlett ett tillsynsärende, efter det att Bromölla kommun beslutat om förbudet. Böneförbudet har även anmälts till Justitieombudsmannen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons