Annons
Nyheter

Brittiskt migrantbeslut "tänjer på lagen"

Storbritanniens regering vill genomföra en rejäl skärpning av migrationslagstiftningen – efter att ha försökt tänja på internationell rätt.
Storbritannien • Publicerad 7 mars 2023
Förmodade migranter tas i land i brittiska Dover, efter att ha blivit upplockade ur en liten båt till havs av den brittiska kustbevakningen. Bilden togs under måndagen.
Förmodade migranter tas i land i brittiska Dover, efter att ha blivit upplockade ur en liten båt till havs av den brittiska kustbevakningen. Bilden togs under måndagen.Foto: Gareth Fuller/PA via AP/TT

Förslaget riktas mot de många migranter som vill ta sig till landet med små båtar över Engelska kanalen. Inrikesminister Suella Braverman skriver i tidningen The Telegraph att regeringen medvetet har "tänjt på gränserna för internationell lagstiftning".

Enligt förslaget ska det bli olagligt för personer som har tagit sig till Storbritannien på illegal väg att söka asyl där. Personerna måste i nästa steg gripas och deporteras "till deras hemland eller ett säkert tredje land", vilket blir regeringens plikt. Sedan ska personerna bli permanent bannlysta från Storbritannien.

Annons

Premiärminister Rishi Sunak skriver i tidningen The Sun att han vill "återta kontrollen över våra gränser en gång för alla".

Förslaget ska läggas fram i parlamentets underhus under tisdagen. Där har regeringen en klar majoritet.

Kritiker och humanitära aktivister anför att striktare regler inte kommer att förhindra människor från att riskera sina liv för att ta sig över havet.

Förra året var det fler än 45 000 migranter som kom till Storbritannien på detta vis över Engelska kanalen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons