Annons
Nyheter

Brittiskt 1800-tal styr indiskt sex

Nigeria, Uganda, Ryssland. Länder som lagstiftar mot samkönade relationer blir fler.
Nyheter • Publicerad 9 juni 2014
Foto: Saurabh Das

Det är svårt att jämföra situationen för sexuella minoriteter i Europa med exempelvis Indien, men Amit är ändå hoppfull.

– Vi kommer inte att gå tillbaka in i garderoben, men det kommer att förändras på vårt sätt.

Annons

I Indien blev samkönat sex återigen olagligt i december när Högsta domstolen gick tillbaka till en 152 år gammal lag.

Connaught Place i centrala Delhi var länge den indiska huvudstadens bultande hjärta med shopping, kontor och restauranger. Kvällstid är det en plats för män som vill träffa andra män. Amit har en svartvit sjal som täcker delar av hans välansade skägg. Han har uppvikta blå jeans och går självsäkert förbi tunnelbaneuppgången Rajiv Chowk där uppklädda män granskar oss från topp till tå.

– Många brukar fråga om jag är en modedesigner och sedan frågar de om jag är gay. Jag tar det som en komplimang, säger Amit stolt.

Han jobbar som grafisk designer och säger att han alltid har varit öppen med sin sexualitet. De flesta av hans kollegor, vänner och familj vet hur det ligger till, men han tar inte hem pojkvänner till sin familj.

– De stödjer mig för att jag är deras son, men jag tror inte att de hade accepterat mig om jag var en homosexuell granne, säger Amit.

Splittrad bild globalt

Under det senaste året har Uganda, Nigeria och Ryssland skärpt sina lagar mot samkönade relationer. I Nigeria kan du dömas till dödsstraff om du har samkönat sex och till fängelse och piskrapp om du öppet visar samkönad kärlek. Ett annat land på den afrikanska kontinenten, Uganda, skärpte nyligen lagstiftningen och kan utdöma fängelsestraff för samkönade relationer.

I Asien är situationen splittrad. Nepal legaliserade homosexualitet 2007 och har ett officiellt tredje kön, medan de nygamla sodomilagarna kom som ett bakslag för den indiska queerrörelsen.

Situationen för sexuella minoriteter runt om i världen går ändå åt olika håll och det finns ingen tydlig trend. Det oklart exakt vilken effekt de hårda lagarna kan ha i praktiken och om någon kommer att dömas för sodomi i till exempel Indien.

– Lagstiftning kan ha en normerande effekt som ökar homofobin, även om lagarna inte tillämpas, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande vid RFSL.

Annons

Amit träffar, som många andra unga indier, sina sexpartner utanför hemmet. Det har varit relativt oproblematiskt fram till december förra året. Då rev Högsta domstolen upp ett beslut från 2009 som innebar att det förbud mot homosexualitet som funnits sedan kolonialtiden upphävdes. Högsta domstolen slog fast att det bara är parlamentet, inte rättsväsendet, som kan avgöra lagars giltighet.

Polisen ville mutas med sex

– Jag har blivit tagen av polisen förut, så jag vet hur det går till och är på min vakt, säger Amit.

Det var efter att han haft sex på en restaurangtoalett som personalen tillkallade polis. Amit och hans vän nekade och poliserna gav dem tre alternativ; åka till ett statligt sjukhus för att fastställa att de haft sexuellt umgänge, besöka föräldrarna eller följa med den äldre polisen till hans tomma lägenhet.

– Han tittade mig i ögonen och sade att han kunde se att jag har mycket oralsex. Vad är det för en kommentar från en polis?

Amit mutade sig ur situationen och betalade 700 rupies (ungefär 70 kronor).

– Jag kommer inte att ha sex på en toalett igen, men det finns också poliser som bara patrullerar i området för att få mutor av homosexuella män, säger Amit.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons