Annons
Nyheter

Brittisk strejkvåg utökas till järnvägen

Tusentals järnvägsanställda i Storbritannien ansluter sig till andra strejkande grupper i landet. Befolkningen råds att enbart resa om det är absolut nödvändigt.
Storbritannien • Publicerad 13 december 2022
Järnvägsarbetare utanför stationen Euston i London under tisdagen. Facket RMT:s ordförande Mick Lynch i mitten.
Järnvägsarbetare utanför stationen Euston i London under tisdagen. Facket RMT:s ordförande Mick Lynch i mitten.Foto: Kin Cheung/AP/TT
Passagerare möttes av inställda tågturer i bland annat London på tisdagsmorgonen.
Passagerare möttes av inställda tågturer i bland annat London på tisdagsmorgonen.Foto: Kin Cheung/AP/TT

Snö och kyla har redan ställt till med problem för tågtrafiken i bland annat London. Ovanpå det har en tågstrejk brutit ut, som ställer till det för många britters resplaner i jul.

Strejken har utlysts av RMT, som samlar anställda inom transportsektorn. Resenärer kommer att mötas av strejkvakter på större stationer och inställda resor under två 48-timmarsperioder veckan före jul. De aktuella strejkdagarna kommer enbart 20 procent av trafiken att rulla.

Annons

RMT planerar dessutom nya strejker under juldagarna och i början av januari.

"Undermåligt" bud

Medlemmarna sade i måndags nej till ett bud från arbetsgivarorganisationen Network Rail. Budet – på 5 procent retroaktivt för i år och 4 procent för 2023 – var kopplat till "förlusten av tusentals jobb" och mer obekväm arbetstid, enligt RMT vars ordförande Mick Lynch dömer ut budet som "undermåligt".

Från arbetsgivarsidan är man pessimistisk inför chanserna att nå en snar överenskommelse.

– Vägen framåt är inte uppenbar, säger Andrew Haines från Network Rail till BBC Breakfast.

Regeringen har bett fackförbundet att avlysa strejken. Budet var mer generöst än bud inom den privata sektorn, hävdar transportminister Mark Harper i ett debattinlägg i The Daily Telegraph på måndagen.

Majoriteten kritiska

En opinionsmätning från Yougov i förra veckan visar att 51 procent av britterna var emot de planerade tågstrejkerna över jul, medan 27 procent stöttar dem.

Storbritannien har drabbats av den värsta strejkvågen sedan 1980-talet, en våg som fått sin näring av stigande energi- och livsmedelspriser. Sjuksköterskor, postanställda och gränspersonal finns bland de strejkande.

Pakethantering och tillgång till sjukvård begränsas under julhelgerna, och regeringen har manat facken att avblåsa även de stridsåtgärderna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons