Annons
Nyheter

Brittisk brist på grönt: "Låt dem äta rovor"

Tomater, gurka och sallad har blivit eftertraktade bristvaror för de brittiska matvarukunderna.
Samtidigt uppmanas de av regeringen att äta rovor – vilket har tagits emot med blandade känslor.
Storbritannien • Publicerad 3 mars 2023
Allt fler brittiska matkedjor har infört ransonering av grönsaker för kunderna. Arkivbild.
Allt fler brittiska matkedjor har infört ransonering av grönsaker för kunderna. Arkivbild.Foto: AP/TT
Miljö- och livsmedelsminister Thérèse Coffey kom med ett uppmärksammat uttalande som har lett till en mängd skämt i sociala medier. Arkivbild.
Miljö- och livsmedelsminister Thérèse Coffey kom med ett uppmärksammat uttalande som har lett till en mängd skämt i sociala medier. Arkivbild.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Under de senaste veckorna har grönsakshyllorna gapat tomma i allt fler brittiska mataffärer – och många av de stora matvarukedjorna har infört ransonering för kunderna.

Den senaste i raden är Lidl – Storbritanniens sjätte största matkedja – vars kunder nu inte får plocka på sig fler än tre exemplar av paprika, tomat och gurka på grund av "en ökande efterfrågan", skriver The Guardian.

Annons

Av landets sex stora matkedjor är det nu bara Sainsbury’s som inte ransonerar grönsaker.

Att de brittiska grönsaksdiskarna gapar tomma samtidigt som de i grannländer som Tyskland och Frankrike är lika välfyllda som vanligt har också fått många britter att fråga sig huruvida landets utträde ur EU kan vara en orsak till den akuta grönsaksbristen.

Skenande priser

När EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen nyligen besökte Storbritannien fylldes också sociala medier med kommentarer som "Snälla – kan du inte ta med dig några tomater hit?"

Men att brexit skulle ligga bakom den akuta grönsakskrisen är inget som den brittiska regeringen skriver under på. Enligt landets politiker är snarare skenande el- och bränslepriser i storproducerande länder som Nederländerna en av orsakerna till grönsakskrisen.

Även ovanligt kalla temperaturer i Spanien och Nordafrika efter tidigare rekordvärme och torka har spätt på problemet – liksom kriget i Ukraina.

Såväl regeringen som ett antal experter anklagar också landets matkedjor för att till varje pris ha försökt behålla sin konkurrenskraft för kunderna genom att pressa priserna – vilket har lett till att de valts bort av producenterna.

"Låt dem äta rovor"

I debatten om den pågående grönsakskrisen bidrog landets miljöminister Thérèse Coffey nyligen med den typ av uttalande som får landets citatälskande journalistkår att slicka sig om läpparna när hon uppmanade britterna att äta mer säsongsbetonat.

"Om vi värdesatte våra inhemska produkter mer skulle många äta rovor nu i stället för att tänka på sallad och tomater", sade Coffey under en parlamentsdebatt, skriver The Guardian.

Uttalandet passerade inte obemärkt.

"Låt dem äta rovor" twittrade Ben Bradshaw, parlamentsledamot för Labour, i en anspelning på den franska drottningen Marie Antoinettes mytomspunna olyckliga uppmaning till sina utsvultna landsmän (som ungefär löd "om de inte har bröd kan de väl äta bakelser").

Annons

Under hashtaggen #TomatoShortages fylldes därefter Twitter av en uppsjö av skämt om Coffeys uttalande. Bland annat i form av en bild från den så kallade Tomatina-festivalen i Valencia, där deltagarna bombarderar varandra med tomater, med texten:

"Jag förstår inte varför alla pratar om bristen på tomater. Så här såg det ut på min lokala marknad i Walthamstow i morse."

Många påpekade också syrligt att den ende som någonsin tycks ha hyst några varmare känslor för rovan är Baldrick – vapendragare till rollfiguren Svarte Orm i den populära brittiska tv-serien med samma namn.

Kan bli långvarig

Enligt Tom Bradshaw, ordförande för de brittiska lantbrukarnas riksförbund NFU, har behovet av importerade grönsaker lett till att Storbritannien är speciellt sårbart för "extremväderhändelser."

"Vi har varnat för den här stunden under det senaste året", sade han i en intervju med Times Radio.

Brittiska lantbrukare varnar också för att grönsakskrisen kan pågå i flera månader.

Efter uppmaningen från landets miljö- och livsmedelsminister tycks det nu också ha blivit svårare för de brittiska konsumenterna att få tag i rovor, skriver The Guardian.

Matvarukedjan Waitrose har enligt uppgifter slutat sälja rotfrukten, medan kunder hos konkurrenten Sainsbury’s har klagat på det råder rovbrist i kedjans affärer.

Fakta: Grönsaksbrist i Storbritannien

Hos matkedjorna Tesco, Aldi, Asda, Morrisons och Lidl har ransonering införts.

Under vintermånaderna importerar Storbritannien uppemot 90 procent av all färsk frukt och grönsaker.

Störst är bristen på grönsallad, gurka och tomater. Bristen omfattar även aubergine, citron och broccoli.

Vad gäller den inhemska produktionen har kyla lett till brist på kål och blomkål för britterna.

Även brist på ägg råder efter att de brittiska producenterna drabbats av skenande energikostnader och det hittills värsta utbrottet av fågelinfluensa.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons