Annons
Nyheter

London tillbakavisar rapport om biståndsslakt

Storbritannien • Publicerad 2 september 2020
Storbritanniens finansminister Rishi Sunak vid ett regeringssammanträde i veckan. I bakgrunden premiärminister Boris Johnson.
Storbritanniens finansminister Rishi Sunak vid ett regeringssammanträde i veckan. I bakgrunden premiärminister Boris Johnson.Foto: Toby Melville/AP/TT

Storbritanniens finansminister Rishi Sunak vill skära kraftigt i landets biståndsbudget och styra om pengarna – i storleksordningen flera miljarder pund – till försvaret och underrättelsetjänsten, rapporterar The Times. Men någon sådan nedskärning är inte aktuell, enligt brittiska UD, som lovar att upprätthålla den nuvarande biståndsandelen, trots inlemmandet av det tidigare biståndsdepartementet i utrikesdepartementet.

Storbritannien lägger omkring 0,7 procent av BNI på bistånds- och utvecklingsprojekt. En omorganisation av biståndsstyrningen, som numera sorterar under UD, har väckt oro hos Oxfam och andra organisationer för att biståndet kan komma att krympa. Även de tidigare premiärministrarna David Cameron, Tony Blair och Gordon Brown har öppet ifrågasatt sammanslagningen av biståndsdepartementet och UD.

Men: "Bildandet av FCDO (Departementet för utrikes-, samväldes- och utvecklingsfrågor) i dag kommer att säkerställa att vårt diplomatiska inflytande och expertis på utvecklingsområdet kombineras för det bästa resultatet på världsscenen", skriver det nybildade departementet i ett uttalande.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons