Annons
Nyheter

Brister i celltyp kan orsaka tarmsjukdom

Forskare på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet har hittat en möjlig orsak till den kroniska inflammatoriska tarmsjukdomen ulcerös kolit.
Vård • Publicerad 19 april 2021
Forskare i Göteborg tror sig ha hittat en orsak till tarmsjukdomen ulcerös kolit. Arkivbild.
Forskare i Göteborg tror sig ha hittat en orsak till tarmsjukdomen ulcerös kolit. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Omkring 30 000 personer i Sverige har sjukdomen, som bland annat orsakar smärtor i magen, blod eller slem i bajset och viktminskning.

Nu visar forskning att det finns många varianter av så kallade bägarceller i tarmen och att dessa har olika funktioner. Studien, som är publicerad i tidskriften Science, pekar på att brister i en viss typ av bägarcell kan vara en bidragande orsak till den smärtsamma tarmsjukdomen.

Annons

Tarmens insida är täckt av ett tunt, skyddande slemlager. Om bägarcellerna i det yttersta lagret av slemhinneytan har en nedsatt funktion kan den släppa igenom mikroorganismer som riskerar att infektera tarmen.

"Systemet som upprätthåller det skyddande slemlagret i tarmen verkar kunna ändra sina funktioner och det skulle man kunna utnyttja genom att omprogrammera det med olika signaler, exempelvis genom nya läkemedel", säger Malin Johansson, docent vid Sahlgrenska akademin, som lett forskningen bakom den aktuella studien, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons