Annons
Nyheter

Bristande märkning på många desinfektionsmedel

Coronapandemin innebar en flod av nya desinfektionsmedel på marknaden. En granskning från Kemikalieinspektionen visar att fyra av tio kontrollerade företag är dåliga på att märka sina produkter.
Hälsa • Publicerad 6 juni 2023
Handsprit blev en storsäljare under pandemin. Arkivbild.
Handsprit blev en storsäljare under pandemin. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Redan kontrollen 2020 visade att ett stort antal produkter hade brister i märkningen. Många företag kände då inte heller till att de är skyldiga att anmäla sina produkter till Kemikalieinspektionens produktregister.

En uppföljande kontroll 2021 visar på liknande problem – 27, eller 40 procent, av de kontrollerade företagen har fortfarande stora brister i märkningen.

Annons

"När vi följde upp tillsynen, kan vi konstatera att vi har hittat färre produkter som innehåller otillåtna verksamma ämnen. Däremot fortsätter det att finnas brister i märkningen på många produkter", säger Jenny Karlsson, inspektör på Kemikalieinspektionen, på myndighetens hemsida.

Alkoholbaserade desinfektionsmedel ska klassas som brandfarliga. Men många är felmärkta med en för låg faroklass. Exempelvis hade elva av tolv produkter som inspektionen analyserade för detta klassificerats fel.

"Granskningen visar inte några större brister i innehåll, men många företag behöver förbättra märkningen på förpackningarna", säger Jenny Karlsson.

Fakta: Desinfektionsmedel

Desinfektionsmedel som dödar bakterier eller andra mikroorganismer kan vara antingen biocidprodukter, läkemedel, medicintekniska produkter eller kosmetiska produkter.

Kemikalieinspektionen ansvarar för reglerna för biocidprodukter.

Några exempel på biocider är medel för desinfektion av ytor, till exempel i djurstallar, eller desinfektion av händer, till exempel innan hantering av livsmedel eller av sjukvårdspersonal innan operation.

Källa: Kemikalieinspektionen

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons